Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Rosa stridsvagn intar Raoul Wallenbergs Torg, i demokratins namn

Den tjeckiske konstnären David Černýs verk Pink Tank har blivit en symbol för fredlig frigörelse.
B
ild: Kari Kohvakka

Trettio år efter de demokratiska omvälvningarna i Central- och Östeuropa har en av de viktigaste symbolerna för frigörelsen – en rosa stridsvagn – kommit till Stockholm. På måndagsförmiddagen invigdes den tjeckiske konstnären David Černýs verk Pink Tank på Raoul Wallenbergs Torg, i närvaro av bland annat Tjeckiens utrikesminister Tomáš Petříček och skådespelaren Lena Endre.

Konstverket är en ny version av det ursprungliga verket, och en blinkning åt den tidiga vårmorgon för tre decennier sedan, då Černý och ett antal följeslagare målade ett sovjetiskt stridsvagnsmonument i Prag rosa. Pink Tank kom att bli en del av konsthistorien och samtidigt ett kvitto på att kultur spelar en viktig roll för ett demokratiskt samhälle.

Utställningen i Stockholm, ”The Pink Tank – Constantly Striving for Democracy” genomförs av den tjeckiska ambassaden i Sverige och Kommuninvest och pågår från 9 till 30 september 2019. Konstverket har under sommaren ingått i konstutställningen OpenART i Örebro.

Tjeckien vill uppmärksamma 30-årsminnet av Sammetsrevolutionen, som förvandlade landet till en demokrati utan att ett enda människoliv gick till spillo. Kommuninvest, det kommunala finanssamarbetet som är störste långivare till kommuner och regioner, vill uppmärksamma demokratins och kulturens roll i det goda samhället.

Kommentar från Jiří Šitler, Tjeckiens ambassadör i Sverige
– Den som inte kan lära sig av sin historia är dömd att upprepa den. Till skillnad från andra länder i Centraleuropa krävde Tjeckoslovakiens frigörelse inga människoliv. Det gör Sammetsrevolutionen extra intressant. Den visar att intellekt och kultur kan besegra en diktatur – utan att behöva ta till vapen.

Kommentar från Tomas Werngren, VD för Kommuninvest
– Kommuninvest är en medlemssamverkan som vilar på demokratisk grund. Därför känns det naturligt för oss att möjliggöra Pink Tanks närvaro först på OpenART i Örebro, och nu i Stockholm.

– Demokrati är ingen publiksport i bemärkelsen att medborgarna ska stå och titta på. Om vi av bekvämlighetsskäl inte aktivt värnar folkstyre, är risken att förenklad och missvisande argumentation samt anti-demokratiska krafter leder utvecklingen i fel riktning. Konst och annan kultur som bejakar humanism och kritiskt tänkande kan bidra till demokratisk energi.

Kommentar från Lena Endre, skådespelare vid Dramaten
– Den här installationen är en så stark symbol för vad som kan åstadkommas med konst. Den rosa stridsvagnen får oss att ifrågasätta meningen med krig och förtryck och öppnar också våra ögon för att en framtid utan våld är möjlig.

 

Om Sammetsrevolutionen

Hösten 1989 innebar slutet för kommunistregimen i Tjeckoslovakien. Den 17 november samlas tusentals studenter i Tjeckoslovakiens huvudstad Prag för en fredlig demonstration till minne av tjeckiska studenter som dödats av nazisterna. Demonstrationen slutar i våldsamheter när kravallpolis ingriper. Händelse blir startskottet för en ström av folkliga protester, under ledning av rörelsen Civic Forum och dess frontfigur Václav Havel.

Proteströrelsen ledde så småningom till att Tjeckoslovakien fick sin första icke-kommunistiska regering på fyra decennier, med Václav Havel som president. Maktöverföringen fick namnet Sammetsrevolutionen eftersom förändringarna kunde genomföras utan mänskliga förluster. Den nya regeringen lanserade demokratiska reformer och förhandlade fram tillbakadragandet av den sovjetiska armén, som ockuperat Tjeckoslovakien sedan augusti 1968.

 

För ytterligare information

Tomas Werngren
VD för Kommuninvest i Sverige AB
tel. 070-645 06 69

Jiří Šitler
Tjeckiens ambassadör i Sverige
070-716 75 09
jiri_sitler@mzv.cz

Björn Bergstrand
Chef för Medierelationer
tel. 070-886 94 76
alt. bjorn.bergstrand@kommuninvest.se