Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Viktig diskussion om kommunsektorns investeringar

Kommuninvest arrangerade igår eftermiddag ett webbinarium, det fjärde i ordningen under våren, på temat: ”Investeringar, lån och skulder i kristid – vart är kommuner och regioner på väg?”.

I panelen fanns Annika Wallenskog, chefsekonom SKR, Lars Heikensten, tillträdande ordförande Finanspolitiska rådet, ledamot Kommuninvests bolagsstyrelse, Åsa Granat, kommundirektör Borlänge kommun, och Emelie Värja, forsknings- och utbildningsansvarig på Kommuninvest. Underlaget för diskussionen var två fokusrapporter, ”Finanspolitiska ramverket och kommunerna” och ”Covid-19 och den kommunala låneskulden – en ögonblicksbild”, som Kommuninvest publicerat under de senaste veckorna.

Det fanns en relativt bred samsyn i panelen om att det är staten som har ansvaret för konjunkturpolitiken och att statens agerande framöver kommer att få ganska stor betydelse för vilka investeringsnivåer kommuner och regioner kommer att kunna upprätthålla. Samtidigt är det en utmaning för staten att stötta kommunsektorn på rätt vis: utan att skapa onödig administration eller konstiga incitament. Statliga investeringsstöd kan vara en bra väg att gå, men behöver då utformas på ett noggrant och medvetet sätt.

I en kort ”opinionsmätning” med hela webbinariepubliken menade ett flertal att kommunsektorn kommer att hålla nuvarande investeringsnivåer, att resultaten kommer försämras markant till 2022 och att det är en god idé med nya statliga investeringsstöd.

Presentation från webbinariet: Investeringar, lån och skulder i kristid – vart är kommuner och regioner på väg?