Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Stor potential i sociala investeringar

Igår avslutades årets Finansforum med ett webbinarium på temat: ”Lån för Social Hållbarhet: Hur lyfter vi de sociala investeringarna?”. Därmed har 8 webbinarier och 4 digitala workshops genomförts sedan i början av september.

Diskussionen utgick från det arbete som Kommuninvest nu bedriver för att utveckla Lån för Social Hållbarhet. Detta arbete är inne i en pilotfas. På webbinariet presenterades de första två aktörer som beviljats denna typ av lån: Botkyrkabyggen och AB Eidar, Trollhättans bostadsbolag.

Panelen bestod av Sophie Nachemson-Ekwall, ekonomie doktor vid Handelshögskolan Stockholm, Lars Hultkrantz, professor emeritus i nationalekonomi vid Örebro Universitet, Chris Österlund, vd Botkyrkabyggen, och Björn Bergstrand, hållbarhetschef på Kommuninvest.

En slutsats var att intresset för de sociala investeringarna på flera håll är stort, både i kommunsektorn och finanssektorn, och att det finns en betydande potential i utvecklingen av sociala lån och obligationer. Det är både logiskt och viktigt att göra detta till ett mer aktivt inslag i Agenda 2030-arbetet. I andra delar av Europa har man kommit mycket längre än vad vi har gjort i Sverige. En annan slutsats var att det samtidigt återstår en del att göra för att skapa fungerande strukturer och metoder för den sociala finansieringen. Detta är fortfarande ett relativt nytt fenomen. Att ytterligare förbättra effektmätningen är en central prioritet i det avseendet.

En färsk rapport i ämnet av Sophie Nachemson-Ekwall finns här.

En intervju med Björn Bergstrand finns här.

Webbinariet kan ses i efterhand här: