Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Ny forskningsrapport om investeringar i kritisk infrastruktur

Kommuninvests forskningsberedning arbetar bland annat med att finansiera angelägna forskningsprojekt med inriktning på kommunsektorns utmaningar.

Idag publiceras en ny rapport: ”Investeringar i kritisk infrastruktur: Utmaningar och vägar framåt”. Författare är Anna Thomasson, docent vid Företagsekonomiska institutionen på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, och Robert Jonsson, universitetslektor i företagsekonomi på Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) vid Linköpings universitet.

Fokus i rapporten ligger på VA-verksamheten och dess utmaningar. Thomasson och Jonsson gör en analys av vilka investeringar som behövs, varför de behövs, vad som kan förklara att underhållsskulden växer samt vilka strategier som står till buds för att hantera den framöver.

Författarna identifierar tre orsaker till den ökande underhållsskulden: föråldrad infrastruktur, demografiska förändringar samt ökade miljökrav och krav på anpassning till klimatförändringar. Samtidigt är genomförandegraden i investeringsplaneringen låg. Kommunerna har inte den kapacitet som behövs för att i tillräckligt hög takt kunna planera och genomföra underhåll och andra investeringar. Viktiga faktorer för att stärka denna kapacitet är, utöver den finansiella styrkan, att öka kompetensen samt att synliggöra behovet av underhåll och investeringar bland medborgare och politiker.

Thomasson och Jonsson pekar, utöver detta, på två övergripande strategier för generell kapacitetsuppbyggnad. Den ena är att utöka samverkan kommuner emellan på VA-området. Den andra är att ta fram en metodik för planering, uppföljning och rapportering av hur arbetet med anläggningstillgångar ser ut i kommunen.

Rapporten: ”Investeringar i kritisk infrastruktur: Utmaningar och vägar framåt” 

Tidigare rapporter och mer information om forskningsberedningen

För ytterligare information

Emelie Värja
Forsknings- och utbildningschef
Tel: 073-078 06 35
E-mail: emelie.varja@kommuninvest.se