24 okt, 2024
FörfattareMattias BokenblomSvensk kommunsektor i framkant när det gäller hållbara finansieringslösningar
- kommunsektor
Svenska kommuner och regioner ligger långt framme i hållbarhetsfrågor. Ett område där detta syns väldigt tydligt är finansieringen av kommunsektorns investeringar.
Göteborgs stad var den första kommunen i världen som emitterade en grön obligation 2013. Kommuninvest lanserade produkten Gröna lån två år senare. Sedan dess har utvecklingen gått snabbt och i början av 2020-talet introducerades även sociala lån och obligationer samt hållbarhetslänkande obligationer. Den ökande användningen av hållbara finansieringsprodukter åskådliggör kommunsektorns engagemang för att genomföra alltmer hållbara investeringar. I dagens blogginlägg tittar vi bakåt på utvecklingen som varit men blickar även framåt på den potential som finns för fortsatt tillväxt.
Intresset för att koppla hållbara investeringar till hållbar finansiering har kontinuerligt ökat i kommunsektorn. När den här bloggen skrivs närmar sig volymerna 200 mdkr. Figur 1 visar den snabba utvecklingen av hållbar finansiering under den senaste tioårsperioden. Bara sedan 2020 har volymerna dubblerats.
Källa: Kommuninvest
Tillväxten för hållbara finansieringslösningar har varit hög, både i nominella och reala termer. Figur 2 visar hur stor andel av kommunsektorns låneskuld som utgörs av hållbara finansieringsprodukter. 2015 var andelen lägre än två procent för att 2023 vara 18 procent. När 2024 summeras kommer andelen troligtvis ligga runt 20 procent. Det finns ingen annan sektor i samhällsekonomin där andelen hållbar finansiering kommer i närheten av den nivån.
Källa: Kommuninvest
Tillväxttakten för hållbara finansieringsprodukter har de senaste åren varit tre gånger så hög som för marknaden som helhet och mycket talar för att den utvecklingen kommer att hålla i sig under de kommande åren.
Behovet av att renovera och energieffektivisera verksamhetslokaler och bostäder och att klimatanpassa infrastruktur, både över och under marken, är stort. Fram till och med 2030 kommer kommuner, regioner och deras bolag investera närmare 1 500 miljarder i dagens penningvärde. De stora investeringsvolymerna återfinns i kategorierna fastigheter och infrastruktur. En betydande andel av dessa investeringar kommer att genomföras med ett tydligt hållbarhetsfokus och en stor del av dem kommer därmed kvalificera sig för de hållbara finansieringsprodukter som finns på marknaden. Det finns med andra ord goda möjligheter att hållbara finansieringsprodukter står för över 30 procent av kommunsektorns låneskuld redan 2030.