Guldläget: Från tappad skattekraft till tillväxt
Artikel
– Det är en resa vi behöver göra med både ödmjukhet och självförtroende. Omställning till de här nya förutsättningarna prövar vår organisation och vår förändringsbenägenhet, säger Maria Skoglund, kommundirektör i Ludvika.
Kommunen, som historiskt präglats av gruvor och industri, har under decennier sett både befolkning och arbetstillfällen minska. I dag ser bilden annorlunda ut. Med tusentals nya medarbetare som behövs till framför allt Hitachi Energy och andra aktörer som Nordic Iron Ore, Spendrups och Säfsen Resort, har Ludvika gått in i en tillväxtfas som ställer stora krav.
– Jag är stolt över hur vi kraftsamlar. Vi har tagit fram mark för bostadsbyggande och ser över våra processer för att välfärden ska växa i takt med befolkningen. Vi är inte färdiga, men hela organisationen anstränger sig för att bli mer framåtlutad, säger Skoglund.
Guldläge har uppstått
Leif Pettersson (S), kommunstyrelsens ordförande, har bott i kommunen i hela sitt liv. Han är tjänstledig från sin roll som ingenjör vid Hitachi och kan därför på detaljnivå beskriva hur stora transformatorer fungerar. Under åren i politiken har det handlat väldigt mycket om hur Ludvika ska hantera sin befolkningsminskning och de kostnader som tappad skattekraft sätter i strålkastarsken. Sedan en tid har arbetet fått en annan karaktär.
– Det är upp till oss alla att göra något bra av det, säger han.
Under rubriken "Guldläget" arbetar kommunen tillsammans med lokala aktörer och näringslivet i sex arbetsgrupper som samverkar i frågor om exempelvis skola till bostäder och kompetensförsörjning. Hitachi är en självklar medspelare i grupperna. Nyligen tillkom en sjunde grupp för att hantera hotellfrågor.
– Det var länge sen vi behövde prata om hotell, konstaterar Pettersson med ett leende.
Ett exempel på annat framåtsyftande samarbete är det gemensamma bolag som Ludvika har med Smedjebacken, Hitachi och flera företag. Bolaget fokuserar på kompetensförsörjning, infrastruktur och medflyttandeservice för nyanställdas familjer.
– Alla delar inom kommunen påverkas, direkt eller indirekt. Vi måste bli mer framåtlutade och anpassa oss, säger Maria Skoglund.
Ekonomi och framtid
Ekonomin är en central fråga för Ludvika, som under decennier tappat skattekraft. Kommunen har redan miljardlån och behöver väga framtida investeringar noggrant. Samtidigt ser Leif Pettersson möjligheterna.
– Vi kan inte blunda för värdet av fler skattebetalare. Om vi inte vågar satsa när det absolut behövs gör vi ett misstag. Jag är beredd att skriva på för att kunna investera, men jag gör det inte in blanco. Han riktar också en uppmaning till staten.
– Kommunerna bär stora kostnader när industrin växer, medan staten kan betala av sina skulder. Det är en slags skatteväxling som skett över tid. Jag tycker att staten borde fundera över hur den kan stötta kommuner som oss framöver, för det kommer behövas.
För kommundirektör Skoglunds del konstaterar hon att de jobbar utifrån de ekonomiska förutsättningar som finns.
– Jag blir stolt när jag ser hur vår organisation anstränger sig. Att vrida sig från en verklighet till en annan på kort tid är inte lätt. Men vi pratar både om byggbar mark, snabbare interna processer och förhållningssätt till omvärlden som om vi alltid haft den här situationen.
Än så länge klarar kommunen också sin egen personalförsörjning, trots att flera privata aktörer behöver folk.
– Det är en del i framtidsarbetet att kunna bemanna en kommun som växer, med ökade behov i verksamheten. Så långt går det bra och det är en naturlig fråga för alla aktörer här lokalt att inte försöka locka varandras medarbetare. Vi behöver folk utifrån.
"Vi måste bli mer framåtlutade"
Maria Skoglund
Kommundirektör, Ludvika
"Det är upp till oss att göra något bra"
Leif Pettersson
Kommunstyrelsens ordförande (S)