I Håksberg strax utanför centrum har det en gång stått bostäder. Nu har naturen tagit över igen. LudvikaHems ordförande HåGe Persson är öppen för att bygga igen om det krävs framåt.

I nyindustraliseringens spår - rivningar har blivit nya bostadsbehov

Artikel

LudvikaHem har under lång tid kämpat med outhyrda lägenheter och minskande befolkning i kommunen. Men nu, med Hitachi Energy som ny motor för tillväxt, har bostadsbolaget fått en ny verklighet att förhålla sig till.

Pernilla Wigren, vd på LudvikaHem, konstaterar krasst att bolaget inte är ovana vid utmaningar. Men att de skiftar över tid. Hon har arbetat i företaget sedan sommaren 2023.

– Vi har gått från att kämpa med tomma lägenheter till att få en stabilare hyresmarknad. Nu är det spännande att möta den här nya utmaningen, säger hon.

Under flera år har bolaget präglats av höga vakanser, särskilt efter flyktingkrisen, då många nyanlända flyttade vidare. Hitachis blockförhyrning av 29 lägenheter i Ludvikagård gav dock en viktig skjuts i ambitionen att börja tänka framtidsfokuserat.

– Deras satsning kom precis när vi behövde den som mest. Det behövdes trygghet i att ta tag i frågor om renovering av lägenheter och val för framtiden, säger Wigren.

Idag är alla lägenheter i LudvikaHems centrala områden uthyrda – ett stort skifte på bara ett och ett halvt år, då bolagets kassa påverkades av det tomma beståndet. Renoveringar har fått prioriteras för att möta efterfrågan, och fokus ligger nu på att planera framtiden.

Vi är redo att ta nästa steg, säger Pernilla Wigrenvd LudvikaHem.

Vi är redo att ta nästa steg, säger Pernilla Wigren vd LudvikaHem.

Våga börja bygga

Med 3 300 lägenheter i beståndet och den senaste nybyggnationen för fem år sedan är frågan om nybyggnation central. Bolagsstyrelsens ordförande, HåGe Persson (M), ser en komplex situation framför sig.

– I bästa fall vill vi att privata aktörer ska bygga. Både för att marknaden måste komma igång här, men också för att LudvikaHems ekonomi varit svag länge. Men det går trögt. Tidigare har vi och andra behövt direktavskriva investeringar eftersom marknadsvärdena inte motsvarat kostnaderna. Det är en nyckelfråga att de förändras för att våga ta nya beslut på bostadsmarknaden, säger Persson.

Diskussioner pågår internt om att bebygga mark bolaget förfogar över centralt. Men även om att bygga på tidigare bebyggda områden där infrastrukturen finns kvar.

– Det kan vara ett kostnadseffektivt sätt att möta behoven framåt, säger Pernilla Wigren.

Samtidigt medger HåGe Persson att tidigare rivningar väcker frågor.

– Många undrar varför vi rev tidigare, när vi nu behöver bygga igen. Men sett till de förutsättningar som fanns då var besluten rätt. Nu gäller det att blicka framåt och våga investera inför det läge vi har idag.

Attraktiva bostäder

En viktig insats för 2025 är projektet ”Puts & Studs”, som ska lyfta bostadsområden med bättre skötsel och synliga förbättringar. Det är kopplat till både ett behov av åtgärder för att lyfta intryckt av Ludvikas boendemiljöer – men också för att Hitachis nya medarbetare som väljer att bosätta sig på orten ska få ett fint välkomnande.

– Ska vi få deras medarbetare att vilja bo på Ludvikagård, måste vi kunna stå för kvalitet, säger Pernilla Wigren.

Med stabilare ekonomi då beståndet fyllts på, industrins framfart och nya planer för både nybyggnation och renovering, ser LudvikaHem en framtid full av möjligheter.

– Vi är redo att ta nästa steg och göra Ludvika ännu mer attraktivt. Men vi måste ta ett steg i taget och inte rusa på för snabbt, för ekonomin är oerhört viktig att behålla kontrollen över, säger Pernilla Wigren.

"I bästa fall vill vi att
privata aktörer
ska bygga"

HåGe Persson
Styrelsens ordförande (m)

Dela sidan via sociala medier: