Förnyelsebar energi
Norrenergi satsar på förnybara bränslen och återvunnen värme

Låntagare: Norrenergi AB
Medlem: Solna kommun
Investeringen avser: Fjärrvärme/kraftvärme/spillvärme
Lånebelopp: 1 250 000 000 kr
Projektkategori: Förnyelsebar energi
Beskrivning av investering: Norrenergi, som ägs av Solna och Sundbybergs städer, värmer fler än 100 000 människor som bor och arbetar i Solna, Sundbyberg, Bromma och Danderyd. Vi satsar på värmeåtervinning och förnybar energi, och vår fjärrvärme och fjärrkyla lever upp till mycket högt ställda miljökrav. Fjärrvärmen är dessutom märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. De senaste åren har andelen förnybart i vår produktion varit 99 procent – och målet är tydligt inställt på att fasa ut den sista procenten och bli 100 procent förnybara. Tillsammans bidrar vi till att göra våra samhällen mer hållbara.
Umeå kommun investerar i förnyelsebar energi

Låntagare: Umeå kommun
Medlem: Umeå kommun
Investeringen avser: Industriell utvecklingsanläggning för torrefiering
Lånebelopp: 54 000 000 kr
Projektkategori: Förnyelsebar energi
Beskrivning av investering: Bioendevs uppför nordens största anläggning för torrefiering och pelletering av biomassa i Holmsund utanför Umeå. Kapaciteten beräknas till 16 000 ton svart pellets årligen, vilket motsvarar ca 93 000 MWh. Torrefierad pellets (eller svart pellets) har en högre energidensitet, vilket gör att man kan transportera 40-60% mera energi i varje bil- eller båttransport (jämfört med vanlig, vit pellets). Svart pellets är lättare att mala till pulver vid industriell användning av pellets, vilket gör att man kan spara 70-90 % av el-energin vid malning. Svart pellets har också högre moståndskraft mot väta, vilket gör att pellets kan lagras längre tid utomhus. Projektet är delvis finansierat av Energimyndigheten.
Lessebo Fjärrvärme AB bygger ut fjärrvärmen

Låntagare: Lessebo Fjärrvärme AB
Medlem: Lessebo kommun
Investeringen avser: Utbyggnad av fjärrvärme
Lånebelopp: 167 000 000 kr
Projektkategori: Förnybar energi
Beskrivning av investering: Under tidigt 2000-tal beslutade Lessebo kommun att en satsning på förnybar energiproduktion måste göras. Lessebo Fjärrvärme AB bildades, och idag är samtliga av kommunkoncernens byggnader anslutna till fjärrvärmenätet. Dessutom värms samtliga fyra tätorter i Lessebo kommun nu med förnybar energi..
Eskilstuna kommun investerar i vindkraftverk
Låntagare: Eskilstuna kommun
Medlem: Eskilstuna kommun
Investeringen avser: Vindkraft
Lånebelopp: 165 000 000 kr
Projektkategori: Förnybar energi
Beskrivning av investering: Eskilstuna kommuns mål är att 50 procent av kommunkoncernens elförbrukning från år 2020 ska täckas av vindproducerad el (37 Gwh). Investeringen i fyra nya vindkraftverk ger ett viktigt bidrag, dessutom kan kommunen uppnå hälften av den koldioxidreduktion som behövs för att nå målet att vara klimatneutral år 2020.
Skellefteå kraft investerar i vindkraftverk
Låntagare: Skellefteå Stadshus
Medlem: Skellefteå kommun
Investeringen avser: Vindkraft
Lånebelopp: 650 000 000 kr
Projektkategori: Förnybar energi
Beskrivning av investering: Skellefteå kraft bygger en vindkraftpark i Blaikenområdet i norra Sverige. Fullt utbyggd kommer vindkraftparken att bestå av 90 vindkraftverk med en installerad effekt på 225 MW. Blaiken blir en av de största landbaserade vindkraftparkerna i Europa. Den årliga produktionen på cirka 650 GWh/år motsvarar den årliga elanvändningen i 150 000 lägenheter och den totala investeringen uppgår till 3 miljarder kronor.
Karlstad kommun investerar i förnybar energi
Låntagare: Karlstad kommun
Medlem: Karlstad kommun
Investeringen avser: Kraftvärmeverk
Lånebelopp: 900 000 000 kr
Projektkategori: Förnybar energi
Beskrivning av investering: Karlstad kommuns investering innebär att den sista mängden fossil olja fasas ut ur bolagets fjärrvärmeproduktion. Investeringen ökar produktionen av förnybar el, säkrar långsiktiga värmeleveranser och förbättrar möjligheten att ansluta fler fjärrvärmekunder.
Borås stad investerar i ett kraftvärme- och avloppsreningsverk
Låntagare: Borås stad
Medlem: Borås stad
Investeringen avser: Kraftvärme- och avloppsreningsverk
Lånebelopp: 2 500 000 000 kr
Projektkategori: Förnybar energi
Beskrivning av investering: Borås Stad vill bli en ledande miljökommun. I det arbetet ingår Borås Energi och Miljö AB:s uppförande av ett nytt kraftvärme- och avloppsreningsverk på Sobacken. Genom en samlokalisering av dessa anläggningar uppstår synergier då mass- och energiflöden kan delas mellan enheterna. Investeringen innebär många miljövinster, bland annat högre resurseffektivitet, ökad produktion av förnybar el, färre transporter i centrum samt minskade utsläpp av kväve, fosfor och organiskt material till Viskan.
Biogasbolaget i Mellansverige AB investerar i biogasanläggning
Låntagare: Biogasbolaget i Mellansverige AB
Medlem: Karlskoga kommun, Örebro kommun och Kumla kommun
Investeringen avser: Biogasanläggning för produktion av fordonsgas
Lånebelopp: 49 000 000 kr
Projektkategori: Förnybar energi
Beskrivning av investering: Biogasbolaget har uppfört en anläggning som utifrån matavfall, gödsel och ensilage tillverkar biogas som uppgraderas till fordonsgas. Fordonsgasen säljs till fordon (bussar, lastbilar och personbilar) och ersätter fossilt bränsle.
Karlskoga Energi & Miljö AB producerar elkraft i vattenkraftverk
Låntagare: Karlskoga Energi & Miljö AB
Medlem: Karlskoga kommun
Investeringen avser: Elkraftsproduktion via vattenkraftverk
Lånebelopp: 250 000 000 kr
Projektkategori: Förnyelsebar energi
Beskrivning av investering: Karlskoga Energi & Miljö AB producerar elkraft i 24 vattenkraftverk.
Gävle kommun investerar i förnybar energi
Låntagare: Gävle kommun
Medlem: Gävle kommun
Investeringen avser: Produktion av biogas från matavfall
Lånebelopp: 120 000 000 kr
Projektkategori: Förnybar energi
Beskrivning av investering: Projektet syftar till att producera Biogas från i huvudsak matavfall som uppgraderades till fordonsbränsle. Totalt kommer anläggningen kunna producera runt 25 GWh och därmed minska utsläpp med över 6 000 ton koldioxidekvivalenter. Bolaget kommer även att producera ett biogödsel som ersätter fossilt gödningsmedel i jordbruket.
Huddinge och Botkyrka kommun investerar i hållbara leveranser av fjärrvärme och fjärrkyla
Låntagare: Södertörns Energi AB
Medlem: Huddinge och Botkyrka kommun
Investeringen avser: Fjärrvärme och fjärrkyla
Lånebelopp: 1 250 000 000 kr
Projektkategori: Förnybar energi
Beskrivning av investering: Syftet är att kunna förse Botkyrka, Huddinge och Salems kommuner med långsiktigt hållbara leveranser av fjärrvärme och fjärrkyla i huvudsak baserat på förnyelsebara bränslen. Investeringen bidrar även till produktion av förnybar el. Installerad produktionseffekt är 1 025 MW fjärrvärme och 85 MW el. Årlig förväntad leverans av fjärrvärme är drygt 1 000 GWh till ca 50 000 hushåll samt till näringsidkare och offentliga verksamheter i kommunerna. Årlig elproduktion är 500-600 GWh. Produktionen baseras idag till mer än 94 % på förnybar energi. Användningen av fossila bränslen som eldningsolja och torv har under perioden 2008-2015 minskat från 19 % till 6 %. Fossil eldningsolja används idag enbart vid extrem kyla och haverier. Målet är att på sikt fasa ut torv. Utsläppen för 2014 av C02 är 40,2 g/kWh, kväveoxider 0,13 g/kWh och S02 0,03 g/kWh.
Kumla kommun investerar i vindkraftverk
Låntagare: KumBro Vind AB
Medlem: Kumla kommun
Investeringen avser: Vindkraftverk
Lånebelopp: 62 200 000 kr
Projektkategori: Förnybar energi
Beskrivning av investering: KumBro Vind ABs målsättning är att fram till år 2020 producera 120 GWh förnyelsebar energi per år. KumBro Vind AB har till dags dato investerat i 5 olika parker, 16 vindkraftverk varav 10 stycken är i produktion och 6 stycken under byggnation. Dessa 16 vindkraftverk kommer under ett normalår producera ca 94 GWh el. Detta innebär el till 4 700 villor med en årsförbrukning om 20 000 kWh/år eller hushållsel till 18 800 (5000 kWh) vilket också motsvarar en reduktion om 79 374 ton CO₂, vilket också motsvarar en reduktion av CO₂ från ca 24 816 bensindrivna bilar per år.
KumBro Vind AB ägs till 80% av Örebro kommun och 20 % av Kumla kommun och 20 % av ovanstående investeringar är finansierade med gröna lån från Kommuninvest.
Umeå kommun investerar i vindkraftspark
Låntagare: Umeå kommun
Medlem: Umeå kommun
Investeringen avser: Vindkraftspark
Lånebelopp: 123 000 000 kr
Projektkategori: Förnyelsebar energi
Beskrivning av investering: Umeå Energi arbetar kontinuerligt för att minska sin miljöpåverkan lokalt och globalt genom att hushålla med naturresurser. För att utöka Umeå Energis förnybara elproduktion uppfördes ytterligare tre vindkraftverk med en installerad effekt på 3,2 MW vardera i Granbergets vindkraftspark i Robertsfors kommun. Den årliga produktionen är ca 21 500 MWh. Denna produktion tränger undan motsvarande mängd el av den Nordiska residualmixen. Den nordiska residualmixen har en miljöpåverkan motsvarande ca 350 kg koldioxid/MWh. Totalt innebär detta en minskning av utsläpp från det Nordiska elsystemet motsvarande 7500 ton koldioxid/år.
Falu Energi o Vatten AB investerar i vindkraft
Låntagare: Falu Energi o Vatten AB
Medlem: Falu kommun
Investeringen avser: Vindkraftverk
Lånebelopp: 30 000 000 kr
Projektkategori: Förnyelsebar energi
Beskrivning av investering: De fem vindkraftverken som restes på Högberget vid Sörskog sommaren 2008 är imponerande landmärken som syns från stora delar av Falu, Leksands och Rättviks kommuner. Vindkraftverken på Högberget kommer att producera motsvarande 1 250 st eluppvärmda villor. Den rena vind-elen från Högberget ersätter kolkraftproducerad el och besparar därmed naturen utsläpp av 21 000 ton koldioxid varje år. Det motsvarar ungefär 6 600 bensindrivna personbilar. Vindkraftverken byggdes som 1,8 MW verk men har senare uppgraderat till 2 MW/st. Falu Energi & Vatten äger 20 % av parken som idag producerar i snitt 6 GWh per verk.
Falu Energi o Vatten AB investerar i vindkraft
Låntagare: Falu Energi o Vatten AB
Medlem: Falu kommun
Investeringen avser: Vindkraftverk
Lånebelopp: 82 000 000 kr
Projektkategori: Förnyelsebar energi
Beskrivning av investering: Sommaren 2010 restes de fem 2 MW vindkraftverken på Tavelberget. Nu blickar de ut över Svärdsjö socken och försörjer nästan hela området med ren vind-el. Vindmätningar inleddes hösten 2008 och pågick under ett år. Utvärderingen visade på väldigt goda vindförhållanden och en ansökan om uppförande av fem vindkraftverk lämnades in i december 2008. Vindkraftverken på Tavelberget kommer att producera motsvarande 1625 eluppvärmda villor. Den rena vind-elen från Tavelberget ersätter kolkraftproducerad el och besparar därmed naturen utsläpp av 28 000 ton koldioxid varje år. Det motsvarar ungefär 8 800 bensindrivna personbilar. Falu energi & Vatten äger via sitt helägda dotterbolag 50 % av vindkraftparken på Tavelberget och producera idag i snitt 7 GWh per verk och år.
Arvika Kraft AB investerar i solcellspark
Låntagare: Arvika Kraft AB
Medlem: Arvika kommun
Investeringen avser: Solcellspark
Lånebelopp: 82 000 000 kr
Projektkategori: Förnyelsebar energi
Beskrivning av investering: I Arvika Krafts regi drivs en av Sveriges största solcellsparker – Mega-Sol, som ligger i området Mosseberg strax utanför Arvika. Anläggningen består av sammanlagt 4080 solcellsmoduler och solcellsparkens yta täcker drygt 6000 kvadratmeter. Produktionen uppgår till upp emot 1000 000 kWh per år, vilket motsvarar förbrukningen hos ungefär 450 lägenheter.
Arvika Kraft AB investerar i vattenkraft
Låntagare: Arvika Kraft AB
Medlem: Arvika kommun
Investeringen avser: Vattenkraftstationer
Lånebelopp: 60 000 000 kr
Projektkategori: Förnyelsebar energi
Beskrivning av investering: Arvika Kraft AB äger 21 vattenkraftstationer som producerar cirka 70GWh lokal förnyelsebar energi årligen. Kraftstationerna är främst koncentrerade till två älvar, Kölaälven och Jösseälven, men det finns också kraftstationer i Vrångsälven, Glasälven, Slorudsälven och Brunsbergsälven. Kraftstationerna ligger i huvudsak i Arvika kommun, samt i Eda och Årjängs kommuner.
Mjölby-Svartådalen Energi AB investerar i nytt kraftvärmeverk
Låntagare: Mjölby-Svartådalen Energi AB
Medlem: Mjölby kommun, Motala kommun och Tekniska verken i Linköping AB
Investeringen avser: Fjärrvärme och elproduktion
Lånebelopp: 215 500 000 kr
Projektkategori: Förnyelsebar energi
Beskrivning av investering: Det nya kraftvärmeverket förser kunder i Mjölby kommun med långsiktigt hållbara leveranser av fjärrvärme, baserade på förnybara bränslen. Investeringen innebär att biobränsle ersätter all olja i fjärrvärmeproduktionen vid normal drift. Investeringen bidrar även till produktion av förnybar el. Elproduktionen i kraftvärmeverket kommer att minska koldioxidutsläppen med 18 000 ton per år, vilket motsvarar ca 6 000 bilar per år. Investeringen förbättrar även möjligheten att ansluta fler fjärrvärmekunder.
Installerad produktionseffekt är 23 MW fjärrvärme och 10,8 MW el. Årlig förväntad leverans av fjärrvärme från denna anläggning är cirka 100 GWh och den årliga elproduktion 45 GWh.