Finansforum 10 september 2024
Växande utmaning i kommunsektorn: Hur säkrar man en långsiktigt hållbar ekonomi med en krympande befolkning?
Befolkningstillväxten i Sverige är lägre än på länge. De långsiktiga befolkningsprognoserna har reviderats ner. Förra året krympte 193 av 290 kommuner.
I debatt, diskussion och analys har befolkningsökning så långt tenderat att betraktas som en positiv och självklar norm. Befolkningsminskning har tvärtom ofta kommit att ses som en negativ avvikelse. Är det ett mönster som är hållbart på sikt?
Vad finns i detta skede att säga om befolkningsutvecklingen framåt? Vad är det som kommunsektorn har att räkna med? Hur har lokala befolkningsprognoser så långt fallit ut och hur har de fungerat i ekonomistyrningen?
Konsekvenserna av den förändrade demografiska bilden är potentiellt ganska omfattande. Hur stora investeringar behövs egentligen i det längre perspektivet? Är det dags att dra ner och i så fall var, eller finns det fortfarande saker att göra på investeringsområdet? Hur ska alla de krympande kommunerna och regionerna agera? Representerar de det nya normala? Hur kan de se till att säkra en långsiktigt hållbar ekonomi?
Paneldeltagare:
Susanne Spector, Chef för makroekonomisk analys, Nordea
Erik Törnblom, Sektionschef ekonomisk analys, SKR
Britta Flinkfeldt, Civilekonom, företagare och tidigare kommunalråd
Värd/moderator:
David Ljung, Utlånings- och rådgivningschef Kommuninvest
Upplever du problem vid registreringen så vänligen uppdatera Zoom och försök igen.