Välkommen till oss i Almedalen den 26 juni!

    I år är Kommuninvest tillbaka i Almedalen igen. Vi ser fram emot att engagera oss i viktiga samtal om kommuners och regioners investeringsbehov nu och framåt.

    Vi arrangerar i år flera öppna seminarier för att diskutera social finansiering, investeringsdynamiken mellan staten och kommunen och om nya investeringsbehov i säkerhet och beredskap. Vi får även lyssna till Björn Fägersten, senior forskare vid utrikespolitiska institutet, som talar om hur ekonomi, säkerhet och geopolitik flätas samman och dess påverkan för Sverige.

    Varmt välkommen! Hoppas vi ses!

    Program

    Tid

    Seminarium


    Panel

    14:10-14:45


    Stora investeringar behöver göras i infrastruktur, VA och civil beredskap framåt. Hur hanteras balansen mellan statsskuld och den kommunala skulden kopplat till dessa investeringsbehov?


    Mot bakgrund av det rådande världsläget och att omvärldsbilden i världen och i Sverige håller på att ritas om, behöver nya investeringar göras. De närmaste åren behöver många kommuner, regioner och kommunala bolag göra omfattande investeringar i civil beredskap, infrastruktur och i vatten och avlopp. Vilken roll ska staten ha i dessa investeringar och hur hanteras obalansen mellan den minskade statsskulden och den ökande kommunala skulden framåt?

    I detta seminarium diskuterar vi utmaningarna och möjligheterna med dessa nya investeringsbehov samt samtalar om dynamiken staten och kommunen och hur investeringsbehoven slår olika för små respektive stora kommuner. Behövs en ny kommundelegation? Ska kommunerna fortsätta finansiera statliga uppdrag?

     

    Moderator
    Johan Grip, forsknings- och utbildningschef på Kommuninvest


    Emelie Värja, chefsekonom SKR

    Linda Frohm, ordförande i Kommuninvest ekonomisk förening, ledamot i kommunfullmäktige i Kalix kommun och Regionråd Region Norrbotten (M)

    Fredrik Hansson, vice Kommunstyrelsens ordförande i Luleå kommun (S)

    Gustaf Göthberg (M), riksdagsledamot
    samt ledamot i försvarsutskottet och suppleant i utrikesutskottet

    15:40-16:20

    Hur kan sociala investeringar bygga beredskap och minska utanförskap i socialt utsatta områden?

    Hur kan näringslivet, kommuner och investerare göra gemensam sak för att skapa större beredskap och tillsammans utveckla socialt utsatta områden? Hur kan vi hjälpas åt att bygga det samhälle vi vill ha och hur kan vi förebygga och jobba mer proaktivt tillsammans?

     

    I detta seminarium går vi även in på hur ett socialt hållbart lån fungerar och hur man kan räkna hem sociala investeringar. Vi tittar djupare på hur investeringar idag kopplas ihop med sociala projekt och hur man gör för att få in hållbar finansiering tidigt i arbetet innan ett nytt investeringsprojekt startar. Hur skapar både låntagare, invånare och investerare gemensamma mervärden?

     

    Moderator
    Rasmus Persson, direktör, Kommuninvest ekonomiska förening.

     

    Innan seminariet startar, från ca kl 15.00 och framåt, finns möjlighet att ta en kaffe/fika och nätverka hos oss.


    Katarina Ljungqvist
    vd, Kommuninvest

    Ingvar Nilsson

    nationalekonom

    Kristofer Dreiman hållbarhetschef, Länsförsäkringar

     

    Anna Mellström

    vd, AB Botkyrkabyggen

     

    Klas Friberg
    fd chef för polisen i Göteborg och fd chef för SÄPO

    16:30-17:10


    Föreläsning med Björn Fägersten: Marknadskrig och stormaktsrivalitet – den nya verkligheten för sverige.


    Stormaktsrivaliteten och ett globalt marknadskrig har eskalerat de senaste månaderna. Vi ser hur ekonomi, säkerhet och geopolitik i allt högre grad flätas samman och hur denna nya verklighet påverkar kommun- och regionsektorn i Sverige.

    Välkommen till en föreläsning med Björn Fägersten, vd för analysföretaget Politea och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet. Under seminariet delar Björn med sig av sina insikter kring den tilltagande stormaktsrivaliteten och det globala marknadskrig som eskalerat under de senaste månaderna. Han erbjuder en dagsaktuell analys av hur ekonomi, säkerhet och geopolitik i allt högre grad flätas samman – och förklarar hur och varför denna nya verklighet påverkar oss här i Sverige.

    Björn Fägersten är en av Sveriges ledande experter på geopolitik. Han har bedrivit forskning vid Harvard, Lunds universitet och Utrikespolitiska institutet, med fokus på underrättelseverksamhet, europeisk integration och geoekonomi. Genom Politea bistår han företag och myndigheter med strategisk omvärldsanalys rörande geopolitiska risker, teknologisk rivalitet och ekonomisk säkerhet.


    Björn Fägersten, vd för analysföretaget Politea och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet

    17:10-18:45


    Mingel och nätverkande

     

    Välkommen till ett efterföljande mingel med möjlighet till nätverkande.
    Vi bjuder på enklare snacks och dryck.





    26 juni 2025

    14:10 - 18:45

    Kinbergs plats 3 i Visby