
Energieffektivisering
Exempelvis fjärrvärme/-kyla, elnät/smarta nät, energiåtervinning, energilagring och installation av elektriska värmepumpar. Dessutom överföring av el, produktion av värme/kyla genom restvärme/spillvärme, lagring och distribution av biogas samt tillverkning, lagring och distribution av vätgas.
Uppdatering jämfört med tidigare kriterier
- Flera aktiviteter som tidigare låg i projektkategorin Förnybar energi har flyttats till projektkategorin Energieffektivisering.
- Det tidigare kravet på att energieffektiviseringsåtgärder inom diverse kommunala aktiviteter och verksamheter ska leda till minst 30 procent lägre energianvändning har utgått. I stället ska, för samtliga underkategorier, storleken på energianvändning före respektive efter projektet redovisas.
- Samtliga underkategorier kommer istället att omfattas av konkreta kriterier som syftar till minskad klimatpåverkan, t.ex. krav på detektering av metanläckage.
Uppgifter som behövs för ansökan
De uppgifter du behöver för att ansöka om ett Grönt lån för energieffektiviseringsprojekt i system, verksamheter och i byggnader är sammanställda i ett faktablad. Observera dock att energieffektiviseringsprojekt i fastigheter ska ansökas via kategorin Gröna byggnader i ansökningsformuläret.
För projekt inom distribution av fjärrvärme, som också ansöks i denna kategori, hänvisar vi till kriterierna i faktabladet om fjärrvärmeprojekt.

Fullständiga kriterier för Gröna lån
De nya kriterierna är utformade med ambition att främja en kommunal omställning, där EU-taxonomin utgör en central referenspunkt och med gröna finansieringskrav som fungerar i praktiken. Dokumentet innehåller kraven för samtliga åtta projektkategorier:
- Förnybar energi
- Energieffektivisering
- Avfallshantering
- Gröna byggnader
- Hållbara transporter
- Vatten- och avloppsvattenhantering
- Klimatanpassningsåtgärder
- Biologisk mångfald