
Gröna byggnader
Nya och befintliga bostadshus och lokaler, större renoveringar av byggnader samt övriga åtgärder som rör energieffektivitet i byggnader. Därtill krav på hänsyn till klimatpåverkan från material och byggprocess.
Uppdatering jämfört med tidigare kriterier
Nya byggnader
- För nya byggnader större än 5000 m2 tillkommer krav på att mäta lufttäthet och termisk integritet.
- Ramverket specificerar nu att med ”klimatförbättrad betong” avses betong som har minst 20 procent lägre klimatpåverkan än aktuell branschreferensnivå. (Detta innebär, som ett minimum, användning av klimatförbättrad betong motsvarande nivå 2 enligt Svensk Betongs vägledning Klimatförbättrad betong (utgåva 2).) Tidigare var kravet inte specificerat.
- Det tidigare kravet om att för vissa byggnader och inför finansiering redovisa en beräknad klimatpåverkan inför byggnationen har ersatts med krav på att kunna erhålla klimatdeklaration i enlighet med svensk lagstiftning. För byggnader där klimatberäkning finns redan vid tidpunkt för ansökan, ska upplysningar lämnas dels om beräkningsresultat dels om/hur beräkningen beaktas i upphandlingen.
Befintliga byggnader
- Inga förändringar. De krav som finns sedan tidigare, dvs. att befintliga byggnader ska kunna redovisa en energiprestanda som är minst 20 procent lägre än lagkravet för nyproduktion, har av Miljökommittén bedömts som tillräckligt ambitiöst.
Större renoveringar
- Inga förändringar. De krav som finns sedan tidigare, dvs. att för större renoveringar kunna redovisa en minskad energianvändning om minst 30 procent. är i enlighet med EU-taxonomin och har av Miljökommittén bedömts som tillräckligt ambitiöst.
Övriga åtgärder som rör energieffektivitet i byggnader
- Kravet på att energieffektiviseringsåtgärder i partiella system av befintliga byggnader ska leda till 30 procents lägre energianvändning har utgått.
- I stället har kriterierna kompletterats med en lista på godkända energieffektiviseringsåtgärder med utgångspunkt från EU-taxonomin.
Uppgifter som behövs för ansökan
De uppgifter du behöver för att ansöka om ett grönt lån för nybyggnadsprojekt respektive renovering av befintliga byggnader är sammanställda i två olika faktablad.

Fullständiga kriterier för Gröna lån
De nya kriterierna är utformade med ambition att främja en kommunal omställning, där EU-taxonomin utgör en central referenspunkt och med gröna finansieringskrav som fungerar i praktiken. Dokumentet innehåller kraven för samtliga åtta projektkategorier:
- Förnybar energi
- Energieffektivisering
- Avfallshantering
- Gröna byggnader
- Hållbara transporter
- Vatten- och avloppsvattenhantering
- Klimatanpassningsåtgärder
- Biologisk mångfald