-

Kommuninvest: ”förslag om justeringar i riskskatten inte tillräckligt”

Nyhet

Kommuninvests syfte är att erbjuda sina medlemmar - 95% av Sveriges alla kommuner och regioner - konkurrenskraftiga finansieringslösningar. De årliga kostnaderna för riskskatten drabbar därför i slutändan Sveriges kommuner och regioner. Kommuninvest anser fortsatt att ett fullt undantag från riskskatten ska införas och att regeringens senaste förslag (från den 12 september 2024) om reducerad riskskatt därför inte är tillräckligt.

Den 14 december 2021 tog riksdagen ett beslut där de i ett tillkännagivande gav regeringen i uppdrag att senast den 1 oktober 2022 återkomma med ett förslag som innebär att kommunal samverkan genom Kommuninvest inte längre omfattas av riskskatten från 1 januari 2023. Regeringen har ännu inte implementerat detta beslut.

Regeringen föreslår grundavdrag på riskskatten
Den 12 september 2024 skickade regeringen ut en pressrelease med förslag om reducerad riskskatt.

Länk: Riskskatten för kreditinstitut ska justeras - Regeringen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Regeringen anser att ett grundavdrag bör införas i riskskatten för att förbättra skattens konstruktion och eliminera tröskeleffekter. För att eliminera tröskeleffekten anser regeringen att ett grundavdrag som är lika stort som gränsvärdet bör införas i skatten. Kreditinstituten kommer då att betala riskskatt på de överskjutande skulderna, samtidigt som skattesatsen kommer höjas så att det statsfinansiellt blir neutralt. Ändringarna bör enligt regeringens förslag träda i kraft den 1 januari 2026. Regeringen avser även initiera en översyn av riskskatten.

Kommuninvest förespråkar fullt undantag
Kommuninvest välkomnar att regeringen nyligen lyft frågan om att riskskatten och riksdagens tillkännagivande nu ska omhändertas i en utredning.

- Vi anser att regeringen redan nu behöver skapa en lösning där Kommuninvest antingen kompenseras för erlagd riskskatt alternativt tillser att samma effekt uppnås genom en interimistiskt lösning till dess frågan är slutligt hanterad. Vi ser inte att förslaget om justeringar i riskskatten är tillräckligt. Vi har därför tagit fram ett antal konkreta förslag på hur detta skulle kunna uppnås. Kommuninvest har, sedan den nya riskskatten infördes vid årsskiftet 2021/2022, betalat 913 miljoner kronor i riskskatt över tre års tid. Vi godtar inte att vår kommunala samverkan genom Kommuninvest drabbas så oproportionerligt av denna skatt, säger Rasmus Persson, Direktör för Kommuninvest ekonomiska förening.

För mer information:

Rasmus Persson, Direktör, Kommuninvest ekonomiska förening
E-post: rasmus.persson@kommuninvest.se
Tel: 076-131 29 49

Dela sidan via sociala medier: