
-
Kommuninvest har nu emitterat 3 miljarder SEK i framgångsrik första social obligation
Pressrelease
Kommuninvest har framgångsrikt genomfört sin första sociala obligation, ett viktigt steg i arbetet med att främja social hållbarhet i Sveriges kommuner och regioner. Obligationen, som har en löptid på drygt tre år och förfaller den 1 september 2028, möttes av starkt investerarintresse. 18 investerare deltog med mer än 5 miljarder i intresse. Kommuninvest allokerade 3 miljarder kronor och obligationen prissattes med en kupong på 2,625 procent och en spread till mid swap +15 baspunkter. Transaktionen genomfördes tillsammans med Danske Bank, SEB och Swedbank som Joint Lead Managers.
I mitten av mars hade Kommuninvest betalat ut 4,9 miljarder kronor i Lån för Social Hållbarhet. Totalt utgjorde Kommuninvests hållbara lån (Gröna lån samt Lån för Social hållbarhet) 17,7 % av Kommuninvests totala utlåning under 2024.
Sociala lån som verktyg för hållbarhet
Allt fler kommuner ser sociala lån som ett verktyg för att utveckla sitt sociala hållbarhetsarbete och för att finansiera samhällsprojekt i syfte att skapa tryggare bostadsområden, främja integration och stärka långsiktiga livsförutsättningar. Genom Kommuninvests Lån för Social Hållbarhet har 27 projekt i 21 kommuner redan beviljats med nära 11 miljarder kronor. Ett exempel är Botkyrkabyggen, som 2023 beviljades 3,8 miljarder kronor för upprustning och vidareutveckling av tre bostadsområden i södra Stockholm.
Lån kan beviljas till kommuner och regioner, inklusive deras bolag, som vill stärka och synliggöra sitt arbete för social hållbarhet. Finansieringen villkoras normalt sett av att målgruppsinriktade sociala insatser som syftar till att nå definierade sociala mål genomförs.
- Denna sociala obligation markerar ett viktigt steg i vår strävan att bygga upp ett finansieringsprogram som främjar social hållbarhet. Vi är glada över det starka investerarintresset och ser fram emot att fortsätta stödja projekt som gör en verklig skillnad i samhället, säger Tobias Landström, Chef för Skuldförvaltning.
Främja systematik, från planering till finansiering
Hållbara sociala investeringar kan bygga beredskap och minska utanförskap i bland annat socialt utsatta områden genom att skapa gemensamma mervärden för invånare, verksamhetsutövare, fastighetsägare och lokalt förenings- och näringsliv. Kommuninvest har utformat sina sociala lån för att på ett tydligt och mätbart sätt kunna främja lokalt och regionalt arbete med social hållbarhet. Ambitionen är att främja en effektutvärderingskultur och ett systematiskt arbete med sociala hållbarhetsfrågor som inbegriper såväl planering som uppföljning, utvärdering och finansiering.
- Vikten av att tidigare i processen planera för uppföljning och utvärdering av sociala satsningar är avgörande. Här är samverkan inom och över verksamhetsgränser centralt. Bara genom att arbeta tillsammans har vi förutsättningar att överbrygga de utmaningar som i allt för hög utsträckning präglar dagens lokalsamhällen. Utvecklingen av en social finansieringsmarknad är en pusselbit för att skapa långsiktiga lösningar som gynnar både samhället och investerare, säger Björn Bergstrand, Hållbarhetschef.
Kommuninvests ramverk för sociala obligationer har utvecklats med rådgivning från Danske Bank och SEB och syftar till att säkerställa transparens och tydliga kriterier för finansiering av socialt hållbara projekt.
Transaktionsdetaljer: Press Points Pdf, 170.3 kB.
Kommuninvests ramverk för sociala obligationer Pdf, 474.5 kB.
Sustainalytics Second-Party Opinion Pdf, 5 MB.
Presentation “Lån för Social Hållbarhet” Länk till annan webbplats.
Faktaruta: Exempel på finansierade investeringsprojekt inkluderar:
- Byggnation av ett nytt äldreboende med moderna och anpassade faciliteter för en åldrande befolkning.
- Renovering och utbyggnad av skolor för att möta växande utbildningsbehov.
- Utveckling av bostäder med socialt fokus, inklusive trygghetsboenden och bostäder för utsatta grupper.
- Ansvarsfull upprustning och utveckling i socialt utsatta stadsdelsområden.
- Investeringar i social infrastruktur, såsom familjecentraler och hälsofrämjande initiativ.
För ytterligare information:
Tobias Landström, Chef för Skuldförvaltning, tel: +46 70 586 78 51
e-post: tobias.landstrom@kommuninvest.se
Björn Bergstrand, hållbarhetschef, tel: +46 70 886 94 76
e-post: bjorn.bergstrand@kommuninvest.se
Patrick Nimander, ekonomi- och finanschef, tel: +46 72 254 94 60
e-post: patrick.nimander@kommuninvest.se
Victoria Preger, kommunikationschef, tel: +46 70 266 87 26
e-post: victoria.preger@kommuninvest.se