Vi finansierar välfärd

Svenska kommuner och regioner i samarbete för effektiv finansiering av investeringar i ett hållbart samhälle.

  • 295 KOMMUNER & REGIONER ÄR MEDLEMMAR

  • 700 HÅLLBARA LÅNEPROJEKT

  • 512 MILJARDER I UTLÅNING

Välkommen till vår nya webbplats!

Vi har under våren byggt om vår webbplats från grunden med målsättningen att kommuninvest.se ska vara fullt ut tillgänglighetsanpassad och för att göra det ännu enklare för dig som besökare, oavsett om du är kund, medlem, journalist eller investerare, att snabbt och enkelt hitta det du letar efter. I samband med att vi idag, den 24 juni, lanserar vår nya webbplats har vi också passat på att uppdatera vårt visuella uttryck och vår logotyp. Vi hoppas att du gillar det du ser och att du ska hitta det du behöver på nya kommuninvest.se.

Vill du ge oss återkoppling av något slag, oavsett om det är ris, ros eller förbättringsförslag, kontakta oss gärna på event@kommuninvest.se


Läs det senaste

Kommuninvest inför nya villkor för Gröna lån och uppdaterar ramverk för gröna obligationer

Pressrelease

Kommuninvest offentliggör idag nya villkor för Gröna lån och ett uppdaterat ramverk för gröna obligationer. De nya kriterierna är utformade med ambition att främja en kommunal omställning där EU-taxonomin utgör en central referenspunkt och med gröna finansieringskrav som fungerar i praktiken. De nya villkoren träder i kraft den 1 december 2024. Sista datum för ansökan om Grönt lån enligt nu gällande villkor och ramverk är den 29 november.

Kraftigt ökad skuldsättning hos de kommunala VA-verksamheterna

Blogginlägg

De kommunala VA-verksamheterna har enligt bedömningar behov av att investera över 30 miljarder kronor per år fram till 2040. Både storleken i sig och nuvarande lagstiftning medför att stora delar av dessa behöver lånefinansieras. Möjligheterna att på egen hand fondera pengar till framtida investeringar är begränsade. I går publicerade Kommuninvest fokusrapporten Dyrare droppar: ökad skuldsättning och stigande räntor för kommunala VA-verksamheter [1] . En rapport som bland annat visar på en kraftigt stigande låneskuld hos VA-verksamheterna, en ökad räntekänslighet och omfattande lokala skillnader. I dagens blogginlägg ger jag en sammanfattning av rapporten. Avgifterna för vatten och avloppstjänster har 2023 och 2024 stigit med historiskt höga nivåer. En höjning med åtta procent föregående år toppades i år med en genomsnittlig höjning på 14 procent, att jämföra med historiska revideringar som sällan har varit högre än fem procent .[2] Inflation, stigande räntor och högre elpriser listas som några av de orsaker som har bidragit till höjningarna de senaste två åren. Behovet av att höja intäkterna är dock inte enbart en konsekvens av plötsliga makroekonomiska förändringar, utan verksamheternas underliggande investeringsbehov påverkar så väl avskrivningskostnader som storleken på låneskulden. Det ska reinvesteras i åldrade anläggningstillgångar, byggas ut på grund av tillväxt och anpassas till nya krav till följd av bland annat uppdaterad lagstiftning och klimatförändringar. Under den studerade perioden 2018–2022 uppskattas VA-verksamheterna totalt ha investerat nästan 100 miljarder kronor. Samtidigt har verksamheternas skuldsättning ökat kraftigt, från uppskattningsvis 80 till 130 miljarder kronor. En rimlig förklaring till utvecklingen, förutom storleken på volymerna, är att verksamheternas möjligheter att på egen hand finansiera investeringar är begränsade. Både investeringarna och låneskulden har stigit snabbare bland VA-verksamheterna än för kommunkoncernerna som helhet.

 

Hållbara låneprojekt

Hallstahammar kommun

Nu bygger Hallstahem ett trygghetsboende 65+ på Knektbacken i Hallstahammar. Huset får 32 hyreslägenheter fördelat på fem våningar. Uppvärmning sker med energieffektiv fjärrvärme. En solcellsanläggning på taket producerar dessutom fastighetsel på ett klimatsmart sätt.

Läs mer
Detta är en bildkarusell. Använd knapparna "Föregående bild" och "Nästa bild" för att navigera genom bilderna.