Social Hållbarhet - mot mer sociala perspektiv i finansiering

Kommuninvest bidrar genom effektiv och hållbar finansiering av investeringar för en långsiktigt hållbar välfärd i Sveriges kommuner och regioner. Vår låneprodukt med fokus på social hållbarhet tar särskilt sikte på att främja systematiskt arbete kring sociala satsningar. Vårt arbete för att främja social hållbarhet omfattar alltså både vårt traditionella erbjudande och nya sätt att adressera kreditgivning. Centralt är också hållbarhet i vår egen organisation samt ett aktivt engagemang för en social finansieringsmarknad i Sverige.

Lån för Social Hållbarhet – för sociala satsningar som driver samhället framåt

För att främja en utveckling mot ökad social hållbarhet i svenska kommuner och regioner erbjuder Kommuninvest produkten Lån för Social Hållbarhet. Denna inansieringsform är till för att stärka och synliggöra det lokala eller regionala hållbarhetsarbetet samt främja bättre styrning, effektmätning och uppföljning.

Vi vill på olika sätt främja utveckling av praxis för finansiering av sociala investeringar. Vi ingår till exempel i den grupp som tagit fram en ny standard för effektmätning av insatser som ett stöd för att stimulera mer harmoniserade förhållningsätt på området, och en bättre effektmätningskultur i Sverige.

Sociala faktorer i kreditprocessen

2023 introducerades en första uppsättning miljö- och klimatinriktade nyckelfaktorer att bevaka i vår kreditgivning. Arbetet utvidgas till att omfatta sociala faktorer som kan tänkas påverka våra låntagares finansiella ställning. Ambitionen är att ha en första version av sådana faktorer klar under 2024.

 

Gävle kommun

Agnes Kulturhus är Gävles nya nav för kultur och lärande – en mötesplats där alla är välkomna. Gävle kommun var i behov av ett nytt bibliotek och en ny mötesplats.

Läs mer
Detta är en bildkarusell. Använd knapparna "Föregående bild" och "Nästa bild" för att navigera genom bilderna.


Hållbar organisation

För att vi ska lyckas i vårt uppdrag är det avgörande att ha en hållbar organisation. Det innebär bland annat att eftersträva en organisation som präglas av en stark kultur och goda arbetsförhållanden, med friska och motiverade medarbetare och chefer och där kontinuerligt lärande stimuleras. Vi värnar också om jämställdhet, mångfald och utveckling och att vara en icke-diskriminerande arbetsplats. Vi arbetar med målbilden om en Hållbar Vardag för våra medarbetare och vill främja en hälsosam livsstil samt balans mellan arbete, fritid och föräldraskap.

Läs mer om arbetet i vår hållbarhetsrapport och årsredovisning

 

Samhällsengagemang och lokal samverkan

För att få större utväxling av vårt arbete engagerar vi oss i relevanta samhällsfrågor och samarbetar med andra aktörer både lokalt och globalt.. Bland annat har vi valt att engagera oss i innovationsprogrammet Viable Cities, där vi särskilt inriktar oss på finansieringsaspekter för städer som arbetar med Klimatkontrakt 2030. Vi samverkar även med Sveriges Allmännytta och miljöinstitutet IVL i Sverige med fokus på finansiering och klimatfärdplan för de allmännyttiga bostadsbolagen.

Inom ramen för vårt program för lokal samverkan, där vi löpande utvecklar vårt samhällsengagemang lokalt i Örebro, är inriktat på utbildning, kultur och innanförskap. Vi väljer lokala samarbetspartners med ett uttalat samhällsengagemang och värderingar som matchar våra.

 

Kontakta oss om du vill veta mer om vårt hållbarhetsarbete

NamnBjörn Bergstrand

RollHållbarhetschef

NamnHanna Leife

RollHållbarhetsstrateg