Stöd i finansiella beslut

 

 

En aktiv rådgivning

Rådgivning är en central del i erbjudandet till våra kunder. Vi vill kunna stötta våra kunder i att fatta välövervägda och långsiktigt hållbara beslut inom finansförvaltningen och den bredare ekonomistyrningen.

Styrning i finansiell balans

En tydlig och konsekvent ekonomistyrning är avgörande för att kunna säkra långsiktig hållbarhet i den egna organisationens ekonomi. En gedigen analys är i sin tur en bra grund för en effektiv styrning. Utifrån rapporten ”Styrning i finansiell balans” samt en konkret beräkningsmodell driver vi ett aktivt arbete för att ge support i analys och överväganden. KI Finans Skuld, och inte minst de framåtblickande analyser som kan göras där, är en nyttig resurs i sammanhanget.

Finanspolicy

Att jobba med en gedigen finanspolicy är en given grundbult i den kommunala finansförvaltningen. Vi har utarbetat ett uppdaterat rådgivningsmaterial för den som ska utforma eller revidera en finanspolicy inom kommunsektorn. Syftet är att ge en bild av de grundläggande beståndsdelarna i en finanspolicy och vad man behöver tänka på för att kunna landa i ett välfungerande dokument.

Skuldförvaltning

Hos oss på Kommuninvest har det, särskilt via inspel från kunder, vuxit fram en insikt om att det behövs ett material som tar ett tydligt och samlat grepp om skuldförvaltningen i sin helhet. Ambitionen med handboken i skuldförvaltning är att i ett första steg möta det behovet. En nyttig resurs i sammanhanget är KI Finans Skuld. Där går det att, även i ett framåtblickande perspektiv, göra de flesta analyser och beräkningar som krävs för att effektivt kunna hantera en skuldportfölj.

Likviditetsplanering

Vi har på senare tid sett ett ökande intresse i kommunsektorn för att utveckla sin likviditetsplanering. Det har blivit ett allt större fokus på prognos, uppföljning och koordinering inom koncernen.

Äga eller hyra verksamhetslokaler

Frågan om att äga eller hyra sina verksamhetslokaler är aktuell på flera håll i kommunsektorn. Kommuner och regioner kan som regel välja att bygga, äga och drifta sina egna verksamhetslokaler. Men relativt ofta finns nu även alternativet att hyra från en privat aktör.

Borgensavgifter

SKR, Sveriges Allmännytta och Kommuninvest publicerade 2021 ett uppdaterat material om borgensavgifter. Materialet, som består av en vägledning och en referensinformation, visar hur en kommun kan gå tillväga för att fastställa en marknadsmässig borgensavgift.


Kontakt

NamnUtlåning- och rådgivningsavdelningen

Roll