Forskning
Vi bidrar till forskning om kommunsektorn
Som kommunsektorns största kreditgivare har vi samlat på oss unik kunskap om finansiering i kommunsektorn. Denna kunskap vill vi dela med oss av till fler.
Vi följer löpande det som sker i kommunsektorn med avseende på investeringar, låneskuld och skuldförvaltning och vi sprider våra analyser, insikter och slutsatser vidare till sektorns företrädare samt andra intressenter genom föreläsningar, rapporter och blogginlägg. Vi samverkar också med akademiska institutioner för att bidra till att bredda och fördjupa den akademiska forskningen rörande kommunsektorns ekonomiska och finansiella förutsättningar och utmaningar. Kommuninvest finansierar därför till exempel enskilda forskningsprojekt och har även ett samverkansavtal med Handelshögskolan vid Örebro universitet.
Våra rapporter
Den kommunala låneskulden
I rapportserien ”Den kommunala låneskulden” följer Kommuninvest upp utvecklingen av kommunsektorns investeringar och skuldsättning. Rapporten är unik eftersom både investeringar och låneskuld analyseras utifrån ett koncernperspektiv. Det innebär att även verksamheter som bedrivs i företagsform inkluderas i rapportunderlaget.
Kommunsektorns skuldförvaltning
Kommunsektorns skuldförvaltning är en rapport som uppdateras kvartalsvis. Uppgifterna i rapporten bygger på Kommuninvests utlåning och affärer som kommuner, kommunala företag och regioner registrerar i skuldförvaltningssystemet KI Finans. Underlaget för det andra kvartalet 2024 inkluderar 8 977 lån, certifikat och obligationer till ett sammanlagt belopp av 671 mdkr och 1 610 finansiella derivat motsvarande 205 mdkr.
Fokusrapporter
Våra fokusrapporter tas fram av våra egna analytiker. Rapporternas syfte är att adressera en aktuell och relevant frågeställning inom kommunsektorn. Många av rapporterna är skriva utifrån vår unika kunskap om hur kommunsektorn finansierar sina investeringar.
Forskningsrapporter
Kommuner och regioner står inför stora utmaningar vad gäller både finansiering och kompetensförsörjning. Detta beror främst på de demografiska förändringarna.
Läs det senaste inlägget i vår blogg Välfärdsekvationen
Tre saker jag tror får konsekvenser för kommunsektorn
Blogginlägg
Drygt två år har gått sedan jag skrev någonting i detta forum. Mycket har hänt under dessa två år, inte bara på Kommuninvest utan i hela kommunsektorn. År 2021 var resultaten rekordhöga, främst beroende på ett starkare skatteunderlag än förväntat i kombination med ökade generella bidrag. År 2023 var resultaten betydligt lägre och till och med negativa för regionerna, främst en konsekvens av hög inflation och höga pensionskostnader. Flera externa faktorer har speglat de senaste två åren, från pandemi till krig och hög inflation. Men dess ekonomiska effekter är i mångt och mycket övergående. I dagens blogg lyfter jag i stället tre saker från de senaste två åren som jag tror kommer att få mer långsiktiga konsekvenser på kommunsektorn.
Senaste publikation
Dyrare droppar – ökad skuldsättning och stigande räntor för kommunala VA-verksamheter
Publikation
Avgifterna för kommunalt vatten och avlopp höjdes 2023 och 2024 med historiskt höga nivåer. Inflation, stigande räntor och högre elpriser listas som några av de orsaker som har bidragit till revideringarna. En majoritet av landets kommuner höjde till 2024 taxorna med över tio procent.
Kontakt
NamnEmelie Värja
RollForsknings- och utbildningschef
Läs mer om Emelie
Jag arbetar som forsknings-och utbildningschef på Kommuninvest sedan 2019. Under åren 2022–2024 var jag tjänstledig för att arbeta som huvudsekreterare i kostnadsutjämningsutredningen. Jag doktorerade i nationalekonomi vid Örebro universitet med en avhandling som handlade om kommunal tillväxt.
NamnMattias Bokenblom
RollSenior Analytiker
Läs mer om Mattias
Jag arbetar som senior analytiker med ett särskilt ansvar för att följa upp kommunsektorns investerings- och låneskuldsutveckling. Jag har en licentiatexamen i nationalekonomi från Örebro universitet.
NamnViktor Johansson
RollAnalytiker
Läs mer om Viktor
Jag är analytiker med ansvar för bland annat databearbetning och att följa kommunsektorns skuldförvaltning. Jag har en masterexamen i nationalekonomi från Göteborgs universitet.