Forskning


Vi bidrar till forskning om kommun­sektorn

Som kommunsektorns största kreditgivare har vi samlat på oss unik kunskap om finansiering i kommunsektorn. Denna kunskap vill vi dela med oss av till fler.

Vi följer löpande det som sker i kommunsektorn med avseende på investeringar, låneskuld och skuldförvaltning och vi sprider våra analyser, insikter och slutsatser vidare till sektorns företrädare samt andra intressenter genom föreläsningar, rapporter och blogginlägg. Vi samverkar också med akademiska institutioner för att bidra till att bredda och fördjupa den akademiska forskningen rörande kommunsektorns ekonomiska och finansiella förutsättningar och utmaningar. Kommuninvest finansierar därför till exempel enskilda forskningsprojekt och har även ett samverkansavtal med Handelshögskolan vid Örebro universitet.

Våra rapporter

Den kommunala låneskulden

I rapportserien ”Den kommunala låneskulden” följer Kommuninvest upp utvecklingen av kommunsektorns investeringar och skuldsättning. Rapporten är unik eftersom både investeringar och låneskuld analyseras utifrån ett koncernperspektiv. Det innebär att även verksamheter som bedrivs i företagsform inkluderas i rapportunderlaget.

Kommunsektorns skuldförvaltning

Kommunsektorns skuldförvaltning är en rapport som uppdateras kvartalsvis. Uppgifterna i rapporten bygger på Kommuninvests utlåning och affärer som kommuner, kommunala företag och regioner registrerar i vårt eget skuldförvaltningssystem KI Finans Skuld. Dataunderlaget består av över 10 000 finansiella transaktioner. Den sammanlagda upplåningen överstiger 650 miljarder kronor och volymen derivat är knappt 200 miljarder kronor.

Fokusrapporter

Våra fokusrapporter tas fram av våra egna analytiker. Rapporternas syfte är att adressera en aktuell och relevant frågeställning inom kommunsektorn. Många av rapporterna är skriva utifrån vår unika kunskap om hur kommunsektorn finansierar sina investeringar.

Forskningsrapporter

Kommuner och regioner står inför stora utmaningar vad gäller både finansiering och kompetensförsörjning. Detta beror främst på de demografiska förändringarna.

 

Läs det senaste inlägget i vår blogg Välfärdsekvationen

Kraftigt ökad skuldsättning hos de kommunala VA-verksamheterna

Blogginlägg

De kommunala VA-verksamheterna har enligt bedömningar behov av att investera över 30 miljarder kronor per år fram till 2040. Både storleken i sig och nuvarande lagstiftning medför att stora delar av dessa behöver lånefinansieras. Möjligheterna att på egen hand fondera pengar till framtida investeringar är begränsade. I går publicerade Kommuninvest fokusrapporten Dyrare droppar: ökad skuldsättning och stigande räntor för kommunala VA-verksamheter [1] . En rapport som bland annat visar på en kraftigt stigande låneskuld hos VA-verksamheterna, en ökad räntekänslighet och omfattande lokala skillnader. I dagens blogginlägg ger jag en sammanfattning av rapporten. Avgifterna för vatten och avloppstjänster har 2023 och 2024 stigit med historiskt höga nivåer. En höjning med åtta procent föregående år toppades i år med en genomsnittlig höjning på 14 procent, att jämföra med historiska revideringar som sällan har varit högre än fem procent .[2] Inflation, stigande räntor och högre elpriser listas som några av de orsaker som har bidragit till höjningarna de senaste två åren. Behovet av att höja intäkterna är dock inte enbart en konsekvens av plötsliga makroekonomiska förändringar, utan verksamheternas underliggande investeringsbehov påverkar så väl avskrivningskostnader som storleken på låneskulden. Det ska reinvesteras i åldrade anläggningstillgångar, byggas ut på grund av tillväxt och anpassas till nya krav till följd av bland annat uppdaterad lagstiftning och klimatförändringar. Under den studerade perioden 2018–2022 uppskattas VA-verksamheterna totalt ha investerat nästan 100 miljarder kronor. Samtidigt har verksamheternas skuldsättning ökat kraftigt, från uppskattningsvis 80 till 130 miljarder kronor. En rimlig förklaring till utvecklingen, förutom storleken på volymerna, är att verksamheternas möjligheter att på egen hand finansiera investeringar är begränsade. Både investeringarna och låneskulden har stigit snabbare bland VA-verksamheterna än för kommunkoncernerna som helhet.

Senaste publikation

Dyrare droppar – ökad skuldsättning och stigande räntor för kommunala VA-verksamheter

Publikation

Avgifterna för kommunalt vatten och avlopp höjdes 2023 och 2024 med historiskt höga nivåer. Inflation, stigande räntor och högre elpriser listas som några av de orsaker som har bidragit till revideringarna. En majoritet av landets kommuner höjde till 2024 taxorna med över tio procent.

 

Kontakt

NamnEmelie Värja

RollForsknings- och utbildningschef

Jag arbetar som forsknings-och utbildningschef på Kommuninvest sedan 2019. Under åren 2022–2024 var jag tjänstledig för att arbeta som huvudsekreterare i kostnadsutjämningsutredningen. Jag doktorerade i nationalekonomi vid Örebro universitet med en avhandling som handlade om kommunal tillväxt.

NamnMattias Bokenblom

RollSenior Analytiker

Jag arbetar som senior analytiker med ett särskilt ansvar för att följa upp kommunsektorns investerings- och låneskuldsutveckling. Jag har en licentiatexamen i nationalekonomi från Örebro universitet.

NamnViktor Johansson

RollAnalytiker

Jag är analytiker med ansvar för bland annat databearbetning och att följa kommunsektorns skuldförvaltning. Jag har en masterexamen i nationalekonomi från Göteborgs universitet.