Miljö & Klimat - bidra i kommunsektorns omställning

Som största långivare till kommuner, regioner och kommunala bolag kan Kommuninvest bidra i samhällets omställningsarbete. Kommunsektorn har en viktig roll eftersom den står för en betydande del av den grundläggande samhällsinfrastrukturen. Många kommuner har antagit mål om klimatneutralitet redan till 2030 vilket påverkar såväl samhällsinvesteringar som medborgare och näringsliv.

Gröna lån – för att öka takten i omställningen

För att synliggöra och stimulera kommunsektorns arbete mot miljö- och klimatmål erbjuder vi Gröna lån. Dessa lån finansierar vi genom att emittera gröna obligationer. Vårt program för gröna obligationer var en av vinnarna av Naturvårdsverkets Miljömålspris 2021.

Årligen beskriver vi i en rapport, Green Bonds Impact Report, miljö- och klimatnyttan från de kommunala investeringsprojekt som finansieras med Gröna lån. För att främja ett harmoniserat och robust förhållningssätt till effektrapportering har Kommuninvest initierat en nordisk samverkan med våra systerorganisationer Kommunekredit i Danmark, KBN i Norge och Munifin i Finland,. Detta nordiska samarbete har resulterat i vägledningen Nordic Position Paper on Green Bonds Impact Reporting.

Från 2024 anpassas kraven för de Gröna lånen till EU-taxonomin.

Våra klimatmål

Kommuninvest har antagit följande mål för att inom ramen för kommunal finanssamverkan främja kommunsektorns miljö- och klimatomställning:

Kommuninvest ska vara ett verktyg och stöd för att kommun- och regionsektorn ska kunna nå Sveriges mål om klimatneutralitet till år 2045.

För att följa att utvecklingen går i önskvärd riktning ska vi successivt mäta våra finansierade växthusgasutsläpp och hur de förhåller sig både till det långsiktiga målet och till olika etappmål. Senast 2024 ska vi ha etablerat ett utgångsvärde för utlåningsportföljen, eftersom den har tydligast koppling till våra finansierade växthusgasutsläpp.

Vår klimatplan

Kommuninvest klimatplan är ett stöd för genomförandet av vår strategi. Den främsta prioriteringen är att skapa värde och nytta för kunder, medlemmar och sektorn som helhet. Kärnan i klimatarbetet handlar därför om att med relevant stöd och genom en aktiv dialog med kommunala låntagare bidra till minskade växthusgasutsläpp i svenska kommuner och regioner. Vi vill, via finansiering, bistå våra medlemmar och kunder att nå Parisavtalets ambitioner, Sveriges mål om klimatneutralitet till 2045, samt de individuella klimatmål som etablerats inom kommunsektorn.

Växtkraft

Analys av miljö- och klimatrisker

Som ett led i att beakta miljö- och klimatfaktorer i vår kreditgivning fokuserar vi på de faktorer som kan ha störst potentiell finansiell påverkan på våra låntagare. För närvarande inkluderar vår analys och uppföljning fyra prioriterade faktorer:

  1. Översvämningar, jordskred och erosion (fysisk risk)
  2. Förorenat vatten eller dricksvattenbrist (fysisk risk)
  3. Negativ påverkan på vattenkällor och/eller vattenförekomster (övergångsrisk)
  4. Växthusgasutsläpp (övergångsrisk)

Låg egen direkt påverkan

På senare år har vi på Kommuninvest mer än halverat vårt totala klimatavtryck. 2023 understeg det för första gången ett ton CO2e per medarbetare. Anledningen till minskningen är främst en konsekvens av mindre klimatbelastning från affärsresande samt energiåtgärder på kontoret i Örebro.

 

Kontakta oss om du vill veta mer om vårt hållbarhetsarbete

NamnBjörn Bergstrand

RollHållbarhetschef

NamnHanna Leife

RollHållbarhetsstrateg