Mattias Bokenblom
Senior analytiker
Mattias jobbar som senior analytiker, med ett särskilt ansvar för att följa upp kommunsektorns investerings- och låneskuldsutveckling. Han har en licentiatexamen i nationalekonomi från Örebro universitet.
- 24 okt, 2024Mattias Bokenblom
- kommunsektor
Svensk kommunsektor i framkant när det gäller hållbara finansieringslösningar
Svenska kommuner och regioner ligger långt framme i hållbarhetsfrågor. Ett område där detta syns väldigt tydligt är finansieringen av kommunsektorns investeringar.
- 21 aug, 2024Mattias Bokenblom
- räntor
Räntetoppen är nådd – vad blev konsekvensen för kommunsektorn
Optimismen går inte att ta miste på. Flera sänkningar av Riksbankens styrränta är redan inprisade av den så kallade marknaden. Kostnaden för att ta upp nya lån och refinansiera gamla upplåningar sjunker med cirka 25 baspunkter per kvartal för tillfället.
- 16 maj, 2024Mattias Bokenblom
Keep it simple – ett case för passiv skuldförvaltning
Inom tillgångsförvaltning finns det starka argument för att en passiv förvaltning är mer effektiv över tid än en aktiv förvaltning. Att aktivt välja ut aktier och andra värdepapper är i genomsnitt och över tid sämre än att investera i en indexfond. Frågan är om detsamma gäller för skuldförvaltning? Lönar det sig att göra aktiva val i skuldportföljen vad gäller kapital- och räntebindning? Veckans blogginlägg kommer att titta närmare på den frågeställningen genom att jämföra utvecklingen av kommunsektorns genomsnittsränta med genomsnittsräntan i en passivt förvaltad fastränteportfölj. För ett mer ingående resonemang rekommenderas fördjupningen till vår kvartalsvisa rapport Kommunsektorns skuldförvaltning ¹.
- 02 maj, 2024Mattias Bokenblom
Nya befolkningsframskrivningen visar på stora utmaningar för kommunsektorn
Eurovision i all ära men för en analytiker är nog SCB:s framskrivning av landets befolkning fram till 2110 vårens stora behållning. De senaste åren har ett lägre barnafödande och en hastigt omlagd migrationspolitik gjort arbetet med att prognosticera landets befolkningsutveckling extra utmanande. I efterhand har alla årliga framskrivningar under 2020-talet framstått som alltför optimistiska. Så frågan den här gången var: Hur stor kommer årets nedrevidering att bli? Nu vet vi svaret. Det blev en kraftig nedrevidering med tydliga implikationer för landets kommuner och regioner. I detta blogginlägg kommer vi titta närmare på befolkningsutvecklingen för landets yngre och äldre invånare fram till 2030 och fundera på vad det innebär för planeringen av kommunsektorns verksamhet framöver.
- 04 apr, 2024Mattias Bokenblom
Kapacitet – det nya kommunala modeordet