
Mattias Bokenblom
Senior analytiker
Mattias jobbar som senior analytiker, med ett särskilt ansvar för att följa upp kommunsektorns investerings- och låneskuldsutveckling. Han har en licentiatexamen i nationalekonomi från Örebro universitet.
- 26 feb, 2025Mattias Bokenblom
- skulder
Mer statligt stöd efterfrågas, eller?
Jag har i ett antal inlägg på LinkedIn under vintern förklarat varför jag inte är särskilt oroad över den växande skuldsättningen i svensk kommunsektor. Att många kommuner de kommande åren kommer att byta en underhållsskuld mot en låneskuld är inte heller särskilt anmärkningsvärt. Dock finns det trender i kommunsektorn som jag känner viss oro för.
- 15 jan, 2025Mattias Bokenblom
- skulder
1000 miljarder i skuld – är det farligt?
Om ungefär ett år förväntas den kommunala låneskulden passera 1 000 miljarder kronor. Ett faktum som sannolikt kommer att leda till en och annan braskande rubrik. Det är troligt att orden ”kommun” och ”skuld” kopplas ihop med dramatiska uttryck som ”bomb”, ”explosion” eller ”drunkna i”. Frågan är dock: är kommunsektorns ökade skuld ett problem? Vissa debattörer verkar anse det. Undertecknad är inte en av dem, och under hösten har jag i flera inlägg på LinkedIn försökt att belysa den kommunala skuldsättningen ur olika perspektiv. I detta blogginlägg vill jag lyfta fram några viktiga iakttagelser.
- 24 okt, 2024Mattias Bokenblom
- kommunsektor
Svensk kommunsektor i framkant när det gäller hållbara finansieringslösningar
Svenska kommuner och regioner ligger långt framme i hållbarhetsfrågor. Ett område där detta syns väldigt tydligt är finansieringen av kommunsektorns investeringar.
- 21 aug, 2024Mattias Bokenblom
- räntor
Räntetoppen är nådd – vad blev konsekvensen för kommunsektorn
Optimismen går inte att ta miste på. Flera sänkningar av Riksbankens styrränta är redan inprisade av den så kallade marknaden. Kostnaden för att ta upp nya lån och refinansiera gamla upplåningar sjunker med cirka 25 baspunkter per kvartal för tillfället.
- 16 maj, 2024Mattias Bokenblom
Keep it simple – ett case för passiv skuldförvaltning
Inom tillgångsförvaltning finns det starka argument för att en passiv förvaltning är mer effektiv över tid än en aktiv förvaltning. Att aktivt välja ut aktier och andra värdepapper är i genomsnitt och över tid sämre än att investera i en indexfond. Frågan är om detsamma gäller för skuldförvaltning? Lönar det sig att göra aktiva val i skuldportföljen vad gäller kapital- och räntebindning? Veckans blogginlägg kommer att titta närmare på den frågeställningen genom att jämföra utvecklingen av kommunsektorns genomsnittsränta med genomsnittsräntan i en passivt förvaltad fastränteportfölj. För ett mer ingående resonemang rekommenderas fördjupningen till vår kvartalsvisa rapport Kommunsektorns skuldförvaltning ¹.