
Viktor Johansson
Analytiker
Analytiker med en masterexamen i nationalekonomi från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
- 19 mar, 2025Viktor Johansson
- kommunsektor
En temperaturmätare på kommunsektorn
Våren innebär förutom ljusare dagar och växtlighet som vaknar till liv också statistik om kommunsektorns gångna år. Statistik som gör det möjligt att med hjälp av siffror mäta temperaturen på kommunsektorn för att se hur det står till. Vi vet att 2024 var ett utmanande år, men vad landade resultaten på, hur såg investeringsutvecklingen ut och vad var lånebehovet? Det korta svaret är att det var låga resultat i sektorn under 2024, men med fortsatta investerings- och lånebehov. Läs vidare för det långa svaret.
- 13 feb, 2025Viktor Johansson
- räntor
Vart är räntan på väg?
De senaste årens ekonomiska turbulens, orsakat av tidvis mycket hög inflation och snabbt stigande räntor, har svalnat av. Inflationen är nere vid Riksbankens inflationsmål och styrräntan har under det senaste dryga halvåret sjunkit från toppnoteringen på 4 procent till i skrivande stund 2,25 procent. Mycket tyder dock på att det nu är dags för paus, och de flesta prognosmakare tror att styrräntan stabiliseras kring 2 procent. För kommunsektorn har de senaste åren föga förvånande inneburit kraftigt stigande räntekostnader, men är toppen nådd nu eller ska upplåningskostnaderna stiga ytterligare? I Kommuninvests senaste ränteframskrivning får vi en indikation. ¹
- 21 nov, 2024Viktor Johansson
- räntor
Sjunkande genomsnittsränta och kortare kapital- och räntebindningstider
I rapporten Kommunsektorns skuldförvaltning för kvartal 3 (som vi publicerade den 29 oktober i år) minskade genomsnittsräntan i sektorn för första gången sedan 2021, från 2,55 till 2,45 procent. Bekämpad inflation, förväntningar i marknaden på lägre räntor och styrräntesänkningar av Riksbanken bidrar till utfallet.
- 07 nov, 2024Viktor Johansson
- kommuner
- regioner
- kommunsektor
- låneskuld
En nyanserad bild av kommunsektorns låneskuld
När media rubricerar inlägg som berör de senaste siffrorna från Kommuninvests rapport Den kommunala låneskulden är det inte ovanligt att nyttja ord som skuldberg, rekordnivåer eller skenande skulder . Det är förstås ett sätt att locka till läsning, men det bidrar också till en ofullständig bild över den kommunala sektorns finansiering. Låneskuldsutvecklingen i sektorn är trots allt en konsekvens av flera saker, och att då inte nyansera bilden mer än att notera låneskuldens storlek är synd. Dagens blogginlägg blir därför på detta tema, att ge en nyanserad bild av kommunsektorns låneskuld genom att gå lite djupare i låneskuldssiffrorna, prata om finansiell styrka och illustrera spridningen i sektorn.
- 19 sep, 2024Viktor Johansson
En (o)jämn fördelning av den offentliga skulden
För bara en liten stund sedan presenterade regeringen sin budgetproposition för 2025. På totalen blev det inga större förändringar för kommunsektorn, men förutom att reflektera över de faktiska budgetposterna blir det i budgettider också extra relevant att fundera på ramverken och de mål som påverkar välfärdssektorns budgetprocesser och manöverutrymme.