Forskning
Vi bidrar till forskning om kommunsektorn
Som kommunsektorns största kreditgivare har vi samlat på oss unik kunskap om finansiering i kommunsektorn. Denna kunskap vill vi dela med oss av till fler.
Vi följer löpande det som sker i kommunsektorn med avseende på investeringar, låneskuld och skuldförvaltning och vi sprider våra analyser, insikter och slutsatser vidare till sektorns företrädare samt andra intressenter genom föreläsningar, rapporter och blogginlägg. Vi samverkar också med akademiska institutioner för att bidra till att bredda och fördjupa den akademiska forskningen rörande kommunsektorns ekonomiska och finansiella förutsättningar och utmaningar. Kommuninvest finansierar därför till exempel enskilda forskningsprojekt och har även ett samverkansavtal med Handelshögskolan vid Örebro universitet.
Våra rapporter
Den kommunala låneskulden
I rapportserien ”Den kommunala låneskulden” följer Kommuninvest upp utvecklingen av kommunsektorns investeringar och skuldsättning. Rapporten är unik eftersom både investeringar och låneskuld analyseras utifrån ett koncernperspektiv. Det innebär att även verksamheter som bedrivs i företagsform inkluderas i rapportunderlaget.
Kommunsektorns skuldförvaltning
Kommunsektorns skuldförvaltning är en rapport som uppdateras kvartalsvis. Uppgifterna i rapporten bygger på Kommuninvests utlåning och affärer som kommuner, kommunala företag och regioner registrerar i skuldförvaltningssystemet KI Finans. Underlaget för det andra kvartalet 2024 inkluderar 8 977 lån, certifikat och obligationer till ett sammanlagt belopp av 671 mdkr och 1 610 finansiella derivat motsvarande 205 mdkr.
Fokusrapporter
Våra fokusrapporter tas fram av våra egna analytiker. Rapporternas syfte är att adressera en aktuell och relevant frågeställning inom kommunsektorn. Många av rapporterna är skriva utifrån vår unika kunskap om hur kommunsektorn finansierar sina investeringar.
Forskningsrapporter
Kommuner och regioner står inför stora utmaningar vad gäller både finansiering och kompetensförsörjning. Detta beror främst på de demografiska förändringarna.
Läs det senaste inlägget i vår blogg Välfärdsekvationen
Den kommunala låneskulden
Blogginlägg
Nu har vi släppt årets utgåva i rapporten Den kommunala låneskulden . Som namnet avslöjar analyseras sektorns låneskuldstillväxt, men också orsaken bakom finansieringsbehovet, nämligen investeringarna.
Senaste publikation
Ny rapport: Kommunsektorns skuldtillväxt fortsätter i takt med ökade investeringar
Publikation
Den kommunala låneskulden 2024” är den årliga summeringen av hur investeringar, låneskuld och hållbar finansiering utvecklas i kommunsektorn. Rapporten visar att kommunsektorns låneskuld stiger i högre takt jämfört med tidigare år. Under 2023 ökade kommunsektorns låneskuld med strax under 58 miljarder kronor, motsvarande 7,1 procent, till 877 miljarder kronor. I volym är ökningen den näst största under 2000-talet. Tillväxttakten under 2023 bryter den låga tillväxttakt som funnits under de två senaste åren. När det gäller investeringsnivå så har vi under 2023 haft den högsta nivån sedan 2010. Sektorns totala investeringsnivå 2023 var 218 miljarder kronor och av dessa investeringar genomfördes 81 procent i kommunkoncernerna och 19 procent av regionkoncernerna.
Kontakt
NamnEmelie Värja
RollForsknings- och utbildningschef
Läs mer om Emelie
Jag arbetar som forsknings-och utbildningschef på Kommuninvest sedan 2019. Under åren 2022–2024 var jag tjänstledig för att arbeta som huvudsekreterare i kostnadsutjämningsutredningen. Jag doktorerade i nationalekonomi vid Örebro universitet med en avhandling som handlade om kommunal tillväxt.
NamnMattias Bokenblom
RollSenior Analytiker
Läs mer om Mattias
Jag arbetar som senior analytiker med ett särskilt ansvar för att följa upp kommunsektorns investerings- och låneskuldsutveckling. Jag har en licentiatexamen i nationalekonomi från Örebro universitet.
NamnViktor Johansson
RollAnalytiker
Läs mer om Viktor
Jag är analytiker med ansvar för bland annat databearbetning och att följa kommunsektorns skuldförvaltning. Jag har en masterexamen i nationalekonomi från Göteborgs universitet.