Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Marknadskommentar

Blandade bud 

2023-01-26

Världens börser har haft en blandad utveckling sedan mitten av förra veckan. Det börjar finnas reella förhoppningar om att lågkonjunkturen/recessionen blir mildare än vad som ett tag befarades. Men även om trenden möjligen håller på att vända åt det hållet är osäkerheten fortsatt stor kring viktiga makroekonomiska indikatorer.   

IMF-chefen Kristalina Georgieva konstaterade i ett tal i Davos i fredags att världsekonomin kan vara på väg mot en försiktig vändning. Utsikterna är fortfarande inte bra, men de är ändå mindre dåliga än de var för bara ett par månader sedan.   

När Bank of Canada igår höjde sin styrränta med ytterligare 25 baspunkter, till 4,5 procent, var budskapet samtidigt att några ytterligare höjningar inte är att vänta. Därmed blev man den första av de större centralbankerna som tydligt signalerade av fasen av räntehöjningar är över.  

Från ECB-håll är signalerna de motsatta. Den pågående fasen av räntehöjningar är långt ifrån sitt slut. Klaas Knot, den holländske representanten i ECB-ledningen, indikerade i söndags i ett uppmärksammat uttalande att han ser framför sig räntehöjningar med 50 baspunkter vid policymötena både i februari och mars. Därmed fortsatte den ”hökaktiga” kommunikationen från ECB-ledningen. Många analytiker räknar nu med att detta är precis vad ECB faktiskt kommer att göra.   

SEB presenterade i tisdags en ny Nordic Outlook. Rapporten slår an en relativt positiv ton när det gäller den fortsatta konjunkturutvecklingen. SEB reviderar upp prognosen för den svenska BNP-tillväxten för 2023, till -1,2 procent, och reviderar samtidigt ner den för 2024, till 1,1 procent. Beträffande inflationen är bedömningen att den, enligt KPI, faller från 9,1 procent för innevarande år till 2,5 procent för nästa år. Med en sådan inflationsutveckling förväntar sig SEB att Riksbanken gör sin sista räntehöjning för denna gång i februari, med 50 baspunkter till 3,0 procent, och sedan ligger stilla på den nivån tills räntan börjar sänkas igen under 2024.

I viss kontrast till detta slår Nordea, i en ny Economic Outlook, an en ganska negativ ton. Bland annat betraktas 2023 som något av ett förlorat år. Nordea ser framför sig en BNP-tillväxt på -2,0 procent för 2023 och 0,8 procent för 2024. När det gäller inflationen är prognosen, enligt KPI, en skarp nedgång från 8,0 procent för 2023 till 1,9 procent för 2024. Beträffande Riksbanken tror Nordea att det blir en räntehöjning med 50 baspunkter i februari, med 25 baspunkter i april och att det därefter kan komma ytterligare höjningar. Om ECB driver en ”hökaktig” linje under våren kan det påverka förutsättningarna för Riksbanken.    

Vid gårdagens ordinarie auktion i det svenska obligationsprogrammet emitterade Kommuninvest totalt 1,75 miljarder kronor i två obligationer med förfall 2027 respektive 2029. Den sammantagna överteckningen (bid-to-cover ratio) landade på 4,9.

Mer information:

WEF: At Davos 2023, IMF’s Georgieva urges monetary authorities to ‘stay put’ despite optimism

Reuters: Bank of Canada hikes rates, becomes first major central bank to signal pause

Reuters: ECB set to raise rates by 50 basis points in February and March, Knot says

SEB: Nordic Outlook

Nordea: Economic Outlook

Kommuninvest: Senaste auktionsresultat