Laddar Evenemang

Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Finansforum

Detaljer

Datum:
6 september
Tid:
09:00 - 10:00
Evenemang Kategorier:
,

Skattegapet inom kommunsektorn biter sig fast – vad kan och bör göras åt saken?

Skatteskillnaderna inom kommunsektorn har genom åren uppmärksammats i flera rapporter och analyser. Trots ett omfattande utjämningsystem, som syftar till att ge alla kommuner någorlunda likvärdiga finansiella förutsättningar, skiljer det mer än 6 kronor mellan kommunerna med högst och lägst skattesats.

I april beslutade regeringen att ge den s k Utjämningskommittén ett tilläggsdirektiv på detta tema. Kommittén ska analysera orsakerna till skillnaderna i skattesatser, mellan kommuner och mellan regioner, samt föreslå åtgärder för att motverka höga och ökande skattesatser.

I vilken utsträckning är det ett problem med skatteskillnader av detta slag? Vilka verktyg har staten, inom och vid sidan av utjämningssystemet, för att påverka skatteutvecklingen på den kommunala och regionala nivån? I ett pressat läge för den kommunala ekonomin kan man tänka sig att skattehöjningar ligger närmare till hands än skattesänkningar. Hur kan man i det perspektivet se på tilläggsdirektivet?

Panel:

Lars Calmfors, professor vid Stockholms universitet och forskare vid Institutet för Näringslivs-forskning
Emelie Värja, huvudsekreterare Utjämnings-kommittén
Peter Lindroth, ordförande SmåKom

Mer info och anmälan