Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Ny forskningsrapport om lokala näringslivspolitiska strategier

Kommuninvests forskningsberedning arbetar bland annat med att finansiera viktiga forskningsprojekt med fokus på kommunsektorns utmaningar.

Som en del i detta arbete publiceras idag en ny rapport: ”Lokala näringslivspolitiska strategier – oreglerat men förväntat i mellanlandet mellan ekonomi och politik”.

Rapporten är skriven av Brita Hermelin, professor i kulturgeografi och forskare på Centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpings universitet, och Bo Persson, biträdande professor i statsvetenskap vid samma universitet.

Näringslivspolitiken är inte ett obligatoriskt åtagande för kommunerna. Men det finns ändå en generell förväntan i samhället på att de ska driva ett aktivt arbete på området. Sedan 1980-talet har näringslivspolitiken successivt byggts upp i många kommuner. Den har steg för steg utvidgats genom att mål och uppgifter har lagts till.

Den centrala frågeställningen i rapporten är hur kommunerna kan möta framtidens utmaningar genom att fortsatt utveckla sina lokala näringslivspolitiska strategier.

Hermelin och Persson konstaterar, på det övergripande planet, att kommunerna kontinuerligt behöver granska och revidera sina strukturer och sin organisering för näringslivspolitik. Det är viktigt att näringslivsfunktionen hela tiden anpassas till den enskilda kommunens plats- och tidsspecifika utmaningar.

Som en del i detta behöver kommunerna förhålla sig strategiskt till hur näringslivspolitiken ska vara organiserad. Utifrån de utmaningar som man står inför kan organisationsformer av olika slag vara mer eller mindre ändamålsenliga. Det kan röra sig om en organisering med ett sektorsspecifikt fokus mot näringslivets strukturomvandling, om en organisering utifrån ett sektorsövergripande perspektiv för lokal utveckling eller om en organisering för samverkan med andra organisationer inom och utanför kommunsektorn.

Olika organisationsformer, menar Hermelin och Persson, behöver användas för att sammantaget uppnå olika eftersträvansvärda värden.

 

Rapporten: ”Lokala näringslivspolitiska strategier – oreglerat men förväntat i mellanlandet mellan ekonomi och politik”

Mer information om forskningsberedningen

 

För ytterligare information

Emelie Värja
Forsknings- och utbildningschef
Tel: 073-078 06 35
E-post: emelie.varja@kommuninvest.se

Dela