Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Styrning i finansiell balans – nu finns beräkningsmodell

Ekonomistyrningen har stor betydelse för att kunna säkra långsiktig hållbarhet i kommunsektorns ekonomi. Kommuninvest driver ett aktivt arbete för att ge support i analys och överväganden.

I september publicerades en fokusrapport, ”Styrning i finansiell balans: En mer effektiv ekonomistyrning i kommunsektorn”, som bland annat betonar vikten av att se helheten och ta det långsiktiga perspektivet ombord. Till de mest centrala nyckeltalen i helhetsekvationen hör investeringar, självfinansieringsgrad, finansiellt sparande, skuld, resultat och soliditet. Utvecklingen för dessa och relaterade nyckeltal, samt påverkan och koppling dem emellan, är det viktigt att ha god koll på.

För att underlätta i denna typ av kalkyler har vi tagit fram en särskild beräkningsmodell. Med hjälp av den kan man ta ett helhetsgrepp i analysen av sin kort- och långsiktiga ekonomistyrning. På basis av grundläggande förutsättningar, planer och prognoser kan man studera hur nyckeltalen samspelar med varandra i olika scenarier.

Testa gärna beräkningsmodellen!

Och hör av dig till din finansrådgivare eller till kundgruppen med frågor och för vägledning!

Dela