Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Riskskatten: ”Vi förväntar oss att regeringen levererar”

Kommuninvests ordinarie medlemssamråd för 2022 avslutades i torsdags. Totalt sex digitala – och mycket välbesökta – samråd har ägnats åt en kombination av information, uppdatering och diskussion. En viktig punkt på dagordningen har varit en avstämning kring det fortsatta arbetet med riskskatten

En grundförutsättning i detta läge är det beslut om riskskatten som riksdagen fattade 14 december. En del i beslutet var ett skarpt formulerat tillkännagivande om kommunal samverkan. Riksdagen anser att kommunal samverkan genom Kommuninvest inte längre ska omfattas av skatten från 1 januari 2023 och att kommunsektorn under 2022 ska kompenseras för de extrakostnader som skatten för med sig.

Kommuninvest räknar med att för 2022 behöva betala ca 257 miljoner kronor i riskskatt. Det blir en tung belastning. Eftersom Kommuninvest drivs utan vinstsyfte kommer kostnaden för skatten i slutändan att belasta ägarna – 294 kommuner och regioner. Efter det ska skatten, enligt riksdagens tydliga linje, alltså inte längre gälla för Kommuninvest.

– Det finns fortsatt en stark samsyn bland Kommuninvests medlemmar i frågan. Vi förväntar oss att regeringen fullt ut kommer att leverera på riksdagens beslut. Det rimliga är att regeringen ganska snart klargör hur man kommer att jobba framåt. Det gäller både kompensationen, som ligger närmast i tid, och undantaget, säger Linda Frohm, vice ordförande i Kommuninvest Ekonomisk förening.

För 2022 är Kommuninvests inriktning att kostnaden för skatten i så liten utsträckning som möjligt ska täckas genom höjda räntor. Prioriteringen är att säkra låga räntor för finansieringen av välfärdsinvesteringar. Fokus kommer i stället primärt ligga på besparingar och effektiviseringar i verksamheten samt på stramare villkor inom ramen för den ekonomiska föreningen. I grunden ligger att Kommuninvest kommer att fullfölja kapitaliseringsplanen för 2021–2024.

– Vi kommer att följa regeringens arbete mycket noga. Detta är, som vi många gånger betonat, en mycket viktig fråga för välfärden och för kommunsektorn. Vi bidrar gärna med konstruktiva inspel och insatser för att säkerställa att välfungerande lösningar i enlighet med riksdagens tillkännagivande kommer på plats, säger Göran Färm, ordförande i Kommuninvest Ekonomisk förening.