Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Så här fungerar Axelpriset

Det har på sistone blivit en del uppmärksamhet kring Axelpriset. Därför kan det vara nyttigt med en kort bakgrund. Detta är ett pris som syftar till att lyfta fram goda insatser som stärker demokratin, tilliten i samhällskontraktet och den offentliga sektorn.

Axelpriset instiftades 2017 och har sedan dess delats ut i fyra omgångar.

Bakom priset står Kommuninvest Ekonomisk förening och konsultföretaget Public Partner. Kommuninvest, som ägs av 294 kommuner och regioner, är en kommunal samverkan på finansområdet för att säkra stabil och billig upplåning. Public Partner arbetar med offentlig sektor och har ett aktivt samhällsengagemang. De båda parterna har ett ömsesidigt åtagande som är begränsat endast till priset.

Ambitionen med priset är att i en systematisk satsning lyfta fram utmärkta insatser som på olika vis stärker demokratin, tilliten i samhällskontraktet och den offentliga sektorn.

Det handlar om att främja kommunsektorns långsiktiga bärkraft. Så länge som den kommunala ekonomin sköts på ett bra sätt – med en högkvalificerad ledning och styrning – kommer stabiliteten på finansområdet att vara god.

Det handlar också om att försöka bidra till att öka attraktiviteten för kommunsektorn som arbetsgivare. Det krävs ett stort antal högkvalificerade individer för att leda och styra omfattande och komplexa kommunala och regionala organisationer över hela landet.

Axelpriset liknar många andra priser i samhället. Förslag till pristagare, med gedigna motiveringar, tas fram av en specifik arbetsgrupp som arbetar vid sidan av de båda parternas ordinarie organisationer. Pristagarna, som hittills varit två till antalet varje år, firas i en liten ceremoni där de tilldelas diplom och en prissumma på 25 000 kronor var.

Det unika med priset är i stället att det har att så starkt demokratitema och att det uppmärksammar utmärkta prestationer av framträdande personer som verkar inom den offentliga sektorn.

Pristagarna så långt har kommit från såväl kommuner och regioner som SKR och den akademiska världen (nedan aktuella pressmeddelanden):

2021-12-08: Ulrika Strandroth Frid och Rickard Simonsson tilldelas årets Axelpris

2020-12-02: Årets Axelpris går till Annika Wallenskog och Claes Hultgren

2019-12-04: Jennie Enström och Stig Montin får 2019 års Axelpris

2018-12-05: Lina Dahlbäck och Ola Schön först att få Axelpriset