Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Euro-dörren öppnad efter vältajmad emission

Den gröna euro-emission som Kommuninvest genomförde förra veckan har fått en hel del uppmärksamhet. Det blev en stor och framgångsrik transaktion i ett läge där det under några veckor funnits viss tvekan i marknaden. Tobias Landström, biträdande chef för Skuldförvaltning, konstaterar att detta var en transaktion som öppnar viktiga dörrar.

Kommuninvest lånade onsdag 23 mars upp 500 miljoner euro (ca 5,2 miljarder svenska kronor) i en ny grön obligation med förfall 2029-09-01. Det var den 15:e gröna transaktionen så långt. Det var också den första obligation som emitterats i euro sedan Kommuninvests beslut 2019 om att etablera tre strategiska upplåningsmarknader: svenska kronor, USD och euro.

Vad var det som gjorde att det nu var läge för euro?

– Vi adderade alltså euro som strategisk valuta i oktober 2019. Vi träffade investerare första kvartalet 2020 för att tydligt ta steget in på den marknaden. Sedan kom pandemin. Under två år var det helt enkelt för dyrt att låna i euro. Det är först nu på sistone som dynamiken har förändrats. När vi såg tillfället valde vi att passa på. Det är mycket positivt att euro-debuten äntligen gick att få till, säger Tobias.

I en internationell mediarubrik konstaterades det att ”Kommuninvest picks right window”.  

– Ja, det ligger något i det. Vi fick verkligen till tajmingen. Vi hade en orderbok på 1,8 miljarder euro för en transaktion på 500 miljoner euro. 60 investerare fanns med – varav flertalet var nya bekantskaper för vår del. Närvaron av utpräglat gröna investerare var stor. Prissättningen av transaktionen kunde tightas med 3 baspunkter från den nivå som vi initialt angett. Detta är mycket starka siffror. Det är en av de bästa transaktioner vi gjort.

När vi, efter sedvanlig valutasäkring, tagit hem transaktionen till svenska kronor landade den i paritet med vad vi hade kunnat låna till i den svenska marknaden. En viktig utgångspunkt i vår upplåning är att vi i princip alltid lånar där det är billigast – för att kunna pressa priserna i vår egen utlåning. Nu blev detta en transaktion på rätt nivå, säger Tobias.

Vad får euro-debuten för konsekvenser i den fortsatta upplåningen?  

– Att vi nu börjat låna upp i euro är ett viktigt genombrott. Vi får, även i praktiken, en ökad strategisk bredd och fler möjligheter när vi ska agera i marknaden. Detta är värdefullt i sig.

Med det sagt ser vi i nuläget inte framför oss några större upplåningsvolymer i euro. Så långt har euro-marknaden varit mest aktiv i löptider på 5 år eller längre. Vi har en utlåning med en genomsnittlig löptid på ungefär 3 år. När det gäller att säkra matchningen mellan upp- och utlåning har upplåningen i euro därigenom vissa begränsningar. Detta är dock den marknadsdynamik som råder just nu. Den såklart ändras framöver.

Dela