Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Kriget i Ukraina – så hanterar Kommuninvest situationen

Rysslands invasion av Ukraina har skapat en händelseutveckling som berör finansmarknaden, den offentliga ekonomin och hela samhället. De demokratiska och humanitära aspekterna har avgörande betydelse även för Sverige. Kommuninvest påverkas, och skulle potentiellt kunna påverkas, på flera olika sätt. Tomas Werngren, vd på Kommuninvest, konstaterar att situationen så långt är stabil.

Det har nu gått ungefär en vecka sedan den ryska invasionen påbörjades. På Kommuninvest har det gjorts ett systematiskt arbete för att identifiera och hantera nya risker och andra utmaningar som uppstått.

– Hittills har läget för vår del varit stabilt. För närvarande finns inte heller någonting som talar för att denna stabilitet på något vis  skulle vara hotad. Vi har klarat större kriser tidigare, såsom finanskrisen och turbulensen i början av pandemin, och har en god beredskap även denna gång, säger Tomas.

– Vi har anpassat vissa arbetssätt och rutiner till det nya läget. Det görs en generell översyn av relevanta riskbedömningar. Det görs mer aktiva kontroller av motparter och collateralflöden. Det görs också en kontinuerlig analys av konsekvenserna av de nya sanktioner som tillkommer.

Marknadsutvecklingen har varit skakig. Men i grunden har det ändå funnits en viss dynamik.

– Det har varit en viss volatilitet i finansmarknaden sedan invasionen startade. Marknadsaktörerna har att förhålla sig till effekter både av kriget som sådant och av de sanktioner som införs. Vi har jobbat vidare med vår upplåning enligt plan. Nu på förmiddagen genomförde vi ännu en ordinarie veckoauktion i det svenska obligationsprogrammet. Det blev en helt vanlig onsdagsauktion med ett bra utfall, säger Tomas.

Det har i början av veckan kommit vissa indikationer på att enstaka kunder har haft svårt att låna till önskade priser i sina egna marknadsprogram.

– Om det hypotetiskt skulle bli så att ett flertal kunder, precis som under marknadsturbulensen i början av pandemin, skulle välja att flytta upplåning från egna program och till Kommuninvest bedömer vi att detta skulle gå att hantera utan problem. Vi har en kapacitet som med bred marginal ska räcka till för att möta en ökad efterfrågan. Likviditeten är god – och till och med starkare än vanligt tack vare relativt stora förfall i närtid, säger Tomas.

En viktig fråga är cybersäkerheten. Precis som för många andra organisationer finns det en förhöjd risk för att Kommuninvest ska utsättas för attacker och angrepp av olika slag.

– Vårt arbete på detta område har högsta prioritet. Vi följer utvecklingen noggrant och genomför en löpande analys av om skyddet på något sätt behöver förstärkas, avslutar Tomas.