Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Vi har den likviditet som kommunsektorn behöver

I tider av oro och turbulens – i omvärlden och på finansmarknaden – får likviditetsfrågorna snabbt ökad aktualitet. Till Kommuninvest kommer det nu en del frågor om hur likviditetsberedskapen ser ut och fungerar. Vice vd Maria Viimne konstaterar att Kommuninvest är byggt för just detta – att kunna säkra kontinuerlig tillgång till likviditet även när marknaden är stressad.

Kommuninvests facit på likviditetsområdet är gediget. Även när förutsättningarna varit som tuffast – under finanskrisen 2009-10 och marknadsturbulensen i början av pandemin – har kunderna hela tiden kunnat låna de volymer de önskat. Det har inte vid något tillfälle funnits några begränsningar.

– Vi har varit den aktör som man i kommunsektorn hela tiden kan vända sig till. De kunder som i normala fall sköter all eller nästan all upplåning via oss har även i kristider kunnat låna precis som vanligt. De kunder som driver egna marknadsprogram har tenderat att låna mer hos oss när de inte längre kunnat säkra rimliga priser eller volymer direkt i marknaden. Kommuninvest finns alltid där om det skulle behövas, säger Maria.

Flera faktorer bidrar till den goda stabiliteten. Att arbeta med högsta möjliga kreditbetyg, tre strategiska upplåningsmarknader och en mycket konservativ syn på risk är viktiga nycklar i sammanhanget. En rejält tilltagen likviditetsbuffert spelar också stor roll.

– Grundkravet i lagstiftningen benämns ”LCR 30”. Det innebär att man i en period av extrem marknadsstress ska ha lättillgängliga pengar för att klara sig i minst 30 dagar. På Kommuninvest har vi en betydligt högre kravnivå, ”LCR 90”. Vi ska alltid ha lättillgängliga pengar för minst 90 dagar för ett scenario där en extremt stressad marknad stannar upp. Den reserven ska utgöras av korta placeringar med mycket hög kreditvärdighet. I praktiken ligger mycket av detta i Riksbanken, säger Maria.

Utöver detta finns det ytterligare en ”försvarslinje”: medlemskapet i Riksbankens betalningssystem RIX. Det innebär att Kommuninvest kan låna hos Riksbanken i de allra svåraste marknadssituationerna.

– Detta förstärker tillgången till likviditet i ett stressat marknadsläge. Det ger möjlighet att delta i Riksbankens penningmarknadsaktioner samt att utnyttja riktigt korta krediter över dagen eller över natten, säger Maria.

Med detta sagt återstår det att se vad den ryska invasionen av Ukraina får för effekter i det långa loppet.

– Vi hoppas på det bästa, men förbereder oss för det värsta. Även om marknadsutvecklingen skulle bli negativ har vi den likviditet som kommunsektorn behöver”, avslutar Maria.