Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Ny forskningsrapport om kommunal samverkan inom innovation och digitalisering

Kommuninvests forskningsberedning arbetar bland annat med att finansiera intressanta och viktiga forskningsprojekt med fokus på kommunsektorns utmaningar.

Idag publiceras en ny rapport: ”Innovation och digitalisering i samverkan: Ett sätt att öka kommunernas bärkraft?”. Rapporten är skriven av Anna Thomasson, docent vid Företagsekonomiska institutionen på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Innovation och digitalisering är två relaterade områden där kommunsektorn har ett tydligt behov av att driva utvecklingen framåt. Samtidigt blir mellankommunal samverkan ett allt vanligare fenomen.

I sin analys frågar sig Thomasson vad som kan åstadkommas genom mellankommunal samverkan på dessa områden. Kan kommunerna med hjälp av samverkan säkra de resurser som krävs för att hålla en god utvecklingstakt samt göra det möjligt att hantera aktuella utmaningar? Kan samverkanssatsningar stärka kommunernas bärkraft?

Via en litteraturöversikt och en fallstudie, av en mellankommunal bolagsbildning för innovation och digitalisering, drar Thomasson slutsatsen att kunskapsläget fortfarande är tämligen oklart. Å ena sidan är det tydligt att det finns en positiv potential i denna typ av samverkanslösningar. Att sammanföra resurser borde kunna generera önskade effekter. Å andra sidan är det uppenbart att samverkan också är förknippat med utmaningar. Det kan exempelvis vara svårt att komma överens om vad som ska göras och att skapa ett effektivt samarbete kring den gemensamma satsningen. I fallstudien har uppstarten av verksamheten dragit ut på tiden.

Följaktligen konstaterar Thomasson att mer forskning behövs – om såväl innovation och digitalisering i offentliga verksamheter som mellankommunal samverkan i den kontexten. Vad samverkanslösningar kan ge för resultat är alltjämt en öppen fråga.

Rapporten: ”Innovation och digitalisering i samverkan: Ett sätt att öka kommunernas bärkraft?”

Tidigare rapporter och mer information om forskningsberedningen finns på kommuninvest.se

 

För ytterligare information:

Emelie Värja 
Forsknings- och utbildningschef
Tel: 073-078 06 35
E-post: emelie.varja@kommuninvest.se