Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

100 miljarder är bara början

Kommuninvest har precis passerat 100 miljarder kronor i beviljade Gröna lån. Patrik Stenman, finansrådgivare på Kommuninvest, betonar att det nu är viktigt att fortsätta utveckla ett framgångsrikt program. Det finns massor kvar att göra inom den gröna finansieringen.

Vad betyder det att ha nått denna milstolpe?

– Det är naturligtvis positivt att ha nått så långt på relativt kort tid. Det gröna låneprogrammet har blivit ett av flera nyttiga verktyg för ett imponerande grönt omställningsarbete i kommunsektorn. En bra bit över 180 kommuner och regioner har så långt finansierat viktiga investeringar med hjälp av Gröna lån.

Men det är inte tal om att slå sig till ro. Tvärtom gör vi nu en extra satsning för att bygga ny dynamik i detta låneprogram. 100 miljarder är bara början. Vi siktar på att programmet ska bli ett ännu bättre verktyg för ännu fler kommuner och regioner.

Omkring 14 procent av Kommuninvests totala utlåning, på basis av utbetalda volymer, är grön. Samtidigt var ungefär 29 procent av den ökade nettoutlåningen förra året grön. Här finns alltså en positiv trend.

Vad är det för nytta som man får med sig som låntagare?

– De Gröna lånen gör det möjligt för kommuner och regioner, samt deras bolag, att lyfta fram och belysa det omställningsarbete som bedrivs. Godkännandet inom programmet blir en nyttig ”kvalitetsstämpel”. Processen för att ta fram en grön låneansökan bidrar också ofta till att främja samarbetet mellan ekonomi- och hållbarhetsfunktionerna i den egna organisationen.

Sedan finns självfallet även rabatten på två baspunkter för lån med en löptid på minst tre år. Två baspunkter låter kanske inte som så mycket, men i kronor och ören på de relativt stora lånevolymer som det i regel är fråga om blir det en ansenlig summa.

Var kommer fokus att ligga i den fortsatta satsningen på programmet?

– Mycket kommer att handla om att försöka förtydliga och förenkla. Vi ska, enligt den strategi vi nu följer, verka för att de Gröna lånen ska vara lättillgängliga och kunna användas effektivt av samtliga kunder. Särskilt i en tid då krav och förväntningar utvecklas på det regulatoriska området och i kapitalmarknaden är det angeläget att säkerställa att alla kunder kan hänga med.

Många av de större kommunerna var tidigt ute med Gröna lån. Ett av målen framåt är att de små kommunerna i större utsträckning ska kunna låna grönt. Även i småskaliga sammanhang, där resurserna är begränsade samt där nyckelpersonerna ofta har breda ansvar och ont om tid, ska det kunna fungera att driva gröna projekt.

Kunderna har mycket på att vinna, inte minst i form av rabatten, på att verkligen utnyttja hela låneutrymmet för beviljade gröna projekt. Här finns det en stor potential som inte riktigt utnyttjas och som vi kommer att jobba en hel del med framöver.

Vi hör från kunder att det kan vara lite utmanande att få överblick över kriterierna för Gröna byggnader vid ansökan om ett grönt projekt. Här ska vi tydliggöra information och vägledning. Och vi svarar naturligtvis gärna på frågor!

Vilken roll spelar det gröna programmet i Kommuninvests upplåning?

– Kärnan i programmet är att det ska vara ett bra verktyg för kunderna. Men det finns positiva mönster även på upplåningssidan. Mycket talar för att kreditinstitut med stora hållbara låneportföljer kan ha god nytta av detta vid sin upplåning i marknaden – och kanske särskilt i perioder av marknadsturbulens. Att Kommuninvest är starkt inom hållbara lån gynnar därmed kunder och medlemmar.