Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Milstolpe: 100 miljarder kronor i Gröna lån

Sedan starten 2015 har Kommuninvests gröna finansieringsprogram vuxit i rask takt. Kommunsektorn har gjort snabba framsteg i den gröna omställningen. Alltfler kommuner och regioner, samt deras bolag, har sett fördelarna i att utnyttja de Gröna lånen som ett verktyg i sina hållbara investeringsprojekt.

Det handlar bland annat om att synliggöra ambitiösa miljö- och klimatsatsningar, om att underlätta intern samverkan mellan ekonomi- och hållbarhetsdiscipliner samt om att få tillgång till den rabatt som ges för Gröna lån på minst tre år.

Vid mötet med Miljökommittén 1 februari nåddes ännu en viktig milstolpe. Den totala volymen beviljade Gröna lån passerade då 100 miljarder kronor. Denna summa är fördelad över fler än 550 gröna projekt samt mer än 180 kommuner och regioner.

Programmet har genom åren fått en hel del uppmärksamhet. Exempelvis vann Kommuninvest 2021 Miljömålspriset, som delas ut av Naturvårdsverket, för programmets bidrag till att nå miljömålet begränsad klimatpåverkan. De svenska kommunernas och regionernas användning av grön finansiering uppmärksammades också via ett FN-pris 2017.

För Kommuninvest är programmet viktigt och värdefullt. En ytterligare ökad tillväxttakt vore välkommen. Dels finns det synnerligen goda skäl att höja tempot i den gröna omställningen. I den mån som programmet kan stimulera utvecklingen är det positivt. Dels finns det mycket som talar för att kreditinstitut med stora hållbara låneportföljer kan ha god nytta av detta vid sin upplåning i marknaden. Att Kommuninvest är starkt inom hållbara lån gynnar därmed kunder och medlemmar.

– Kommuninvest är en viktig aktör i den gröna omställningen av finansmarknaden. Det gröna låneprogrammet gör det möjligt för båda små och stora kommuner att bidra i det arbetet. Vi har nu tillsammans nått 100 miljarder kronor i beviljade gröna investeringsprojekt och jag ser fram emot fortsättningen när omställningsarbetet i kommuner och regioner skalas upp ännu mer, säger Susanne Arneborg, ordförande i Miljökommittén.