Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Säterbostäder tog det gröna låneprogrammet över 100 miljarder kronor

Förra veckan nådde Kommuninvests gröna låneprogram en viktig milstolpe. Den totala volymen beviljade Gröna lån passerade då 100 miljarder kronor.

Det gröna projekt som tog låneprogrammet över 100-miljardergränsen drivs av det kommunala bostadsbolaget Säterbostäder. Sedan det första spadtaget i september 2022 pågår byggandet av ett nytt huvudkontor. Planen är att kontoret ska stå klart i början av oktober 2023. Fastigheten ska rymma hela personalstyrkan, som idag sitter på tre olika ställen. Därmed blir den ett viktigt lyft för verksamheten.

Projektet återfinns inom kategorin Gröna byggnader och energieffektivisering i låneprogrammet. Det möter också de två krav för Gröna byggnader som sedan 1 januari 2022 ska uppfyllas när det gäller klimatpåverkan i byggskedet. Dels genomförs livscykelinriktade klimatåtgärder genom att fastigheten byggs med trästomme och fasad i korslimmat trä, dels har byggnadens klimatpåverkan under byggskedet beräknats.

Säterbostäder planerar vidare för certifiering enligt Miljöbyggnad Silver. Solceller kommer att installeras på taket. Volymen på detta Gröna lån, vilket är det första som Säterbostäder har ansökt om, ligger på 42,5 miljoner kronor.

– Vi får en fantastiskt fin byggnad som speglar hållbar utveckling och som blir ett landmärke för Säter, säger Ellinor Fredriksson, VD på Säterbostäder.