Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Hur produktiva är kommunala bolag?

Kommuninvests forskningsberedning arbetar bland annat med att finansiera intressanta och viktiga forskningsprojekt med fokus på kommunsektorns utmaningar.

Inom ramen för detta program publiceras idag en ny rapport: ”Kommunala bolag i Sverige: Att förstå framväxten av dessa och produktivitetsutvecklingen över tid”. Rapporten är skriven Linda Andersson Järnberg, docent i nationalekonomi vid Örebro universitet, Patrik Karpaty, docent i nationalekonomi vid Örebro universitet, och Johan Lundberg, docent i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Umeå universitet och föreståndare på samma universitet vid Centrum för regionalvetenskap (CERUM).

Utifrån en genomgång av framväxten och förekomsten av kommunala bolag gör de tre författarna en fördjupad analys kring hur dessa bolag fungerar och levererar. Sverige har i jämförelse med andra EU-länder väldigt många och stora kommunala bolag. Antalet kommunala bolag fortsätter dessutom att öka. Bolagen har därmed en nyckelroll i kommunsektorns utveckling.

En viktig observation i rapporten är att befolkningsstorleken är positivt korrelerad med antal kommunala bolag. Det tenderar alltså att vara så att stora kommuner har fler bolag än små kommuner, men befolkningsstorleken förklarar däremot inte varför bolagen i en genomsnittlig kommun växer i omfång i termer av antal anställda per invånare. Det finns samband som indikerar att de kommunala bolagen i en genomsnittlig kommun blir fler och växer i termer av andel sysselsatta när skatteunderlaget ökar och den lokala arbetslösheten stiger. Vad gäller de strukturella mönstren tycks det existera lokala kluster av geografiskt närliggande kommuner med många kommunala bolag. Detta kan tyda på att kommuner imiterar varandra.

Om man ser till produktiviteten så är rapportslutsatsen att de kommunala bolagen presterar ungefär lika bra som sina privata motsvarigheter. Produktivitetsutvecklingen i ett genomsnittligt kommunalt bolag skiljer sig i de flesta fall inte från ett privat bolag i samma bransch, med undantag för en bransch där den är lägre och en annan bransch där den är högre.

Rapporten: ”Kommunala bolag i Sverige: Att förstå framväxten av dessa och produktivitetsutvecklingen över tid

Tidigare rapporter och mer information om forskningsberedningen finns på Kommuninvest.se.

Dela