Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Det finns massor att vinna på en aktiv finansiell analys

Intresset för KI Finans, det digitala verktyget för kommunal finansförvaltning, har varit stort på senare tid. Snart drar höstens utbildningar i KI Finans igång. Theresia Ferm, finansrådgivare på Kommuninvest, ser positivt på att många kunder nu bygger ut sitt analysarbete: ”Med små insatser i form av tid och energi kan man få ett betydligt bättre grepp om olika delar av sin finansförvaltning. Det vinner man mycket på i längden”.

Höstens utbildningar i KI Finans startar upp igen i början av september. Fram till november arrangeras sedan 10 utbildningstillfällen på olika teman. Utbildningarna äger rum i digitalt format och erbjuds utan kostnad till alla intresserade.

Ni gjorde ett litet omtag kring KI Finans-utbildningarna i våras. Hur har det fallit ut?

– För att göra utbildningarna ännu mer relevanta för våra kunder valde vi att tydligare koppla teman och innehåll till praktisk verksamhet. Utbildningarna har nu ett ännu skarpare fokus på hur man praktiskt använder KI Finans för olika moment i det kontinuerliga ekonomiarbetet. Vi ger introduktioner, vägledning och tips kring hur KI Finans görs till ett givet verktyg för att leverera på ekonomifunktionens löpande uppdrag.

Detta ledde fram till att vi skapade fem teman i utbildningspaketet:

  • KI Finans – Översikt
  • Bokslut och uppföljning
  • Budget
  • Omsättning och Nyupplåning
  • Likviditetsplanering

Mottagandet blev positivt. Vi hade ett mycket stort intresse för vårens utbildningsomgång. Deltagarna var många och engagerade.

Utifrån input från deltagarna har vi gjort några justeringar här och där inför hösten. Men i stort sett blir upplägget detsamma som i våras. Vi kör våra fem teman i två rundor – en i september och en i november. Som deltagare väljer man fritt om man vill gå en utbildning, kombinera flera utbildningar eller ta sig an hela utbildningspaketet.

Vad har de snabbt stigande räntorna haft för betydelse för den kommunala finansförvaltningen?

– Finansförvaltningen, och den ekonomistyrning som den är kopplad till, har alltid varit viktig. Men som en följd av de högre räntenivåerna har denna del av den kommunala ekonomin fått en större tyngd.

Att inte ha god koll på sin skuldportfölj kan med de nya förutsättningarna bli mycket kostsamt. Här finns en del dyrköpta erfarenheter. På flera ställen runtom i landet har man trots hög räntekänslighet i verksamheten haft en skuldportfölj med bara eller nästan bara rörliga lån. Konsekvensen har blivit en drastisk ökning av räntekostnaderna som i vissa fall blivit tuff att bära.

Att inte ha god koll på sin likviditetsplanering blir även det en annan sak med högre räntor. Man får på ett helt annat sätt än i en lågräntemiljö betala för att låta pengar ligga på hög. Detta är en typ av substantiella kostnader som ingen egentligen vill ta.

För den som ännu inte jobbar i KI Finans – vad krävs för att komma igång?

– KI Finans är ett verktyg som man kan använda på en mycket enkel och en mycket avancerad nivå – och allt däremellan. Det är relativt lätt att starta upp. Sedan kan man steg för steg bygga upp sitt arbete till den nivå som passar den egna organisationen.

En stor fördel är att man med små insatser i form av tid och energi kan få ett betydligt bättre grepp om olika delar av sin finansförvaltning.

Man kan göra sammanställningar av finansiella nyckeltal inför periodslut, sätta upp en struktur för att följa hur den finansiella utvecklingen matchar finanspolicyn, beräkna framtida räntekostnader givet olika räntescenarier, analytiskt testa effekterna av olika sammansättningar av skuldportföljen inför låneomsättning/nyupplåning, skapa ett löpande helhetsgrepp om sin likviditetsplanering o s v.

Möjligheterna är många och fördelarna tydliga. Det finns massor att vinna på en aktiv finansiell analys.

Utbildningar i KI Finans