Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Pressat läge när budgetar för 2024 ska tas fram

För många kommuner och regioner tar budgetarbetet för 2024 fart under de kommande veckorna. Det sker i ett läge där det på flera håll är svårt att få den ekonomiska ekvationen att gå ihop. Daniel Nykvist, biträdande chef för kundgruppen och finansrådgivare på Kommuninvest, konstaterar att det nu är mycket viktigt att både säkra det korta perspektivet och att få den långsiktiga styrningen på plats.  

Hur står det till med den kommunala ekonomin?

– Situationen är utmanande. Variationerna är stora över landet. Men generellt sett kommer budgetprocesserna att bli svåra. Kombinationen av hög inflation (med bland annat ökade pensionskostnader), stigande räntor och en svag konjunktur har satt den kommunala ekonomin under press.

Enligt SKR¹ föll det samlade resultatet för kommunsektorn från 65 miljarder kronor 2021 till 43 miljarder kronor 2022. För 2023 räknar SKR med att resultatet, i ett scenario där inga åtgärder skulle vidtas, skulle sjunka till –6 miljarder kronor. Åtgärder kommer säkert att sättas in, men minussiffran ger dock en god bild av utgångsläget.

Det återstår att se vad regeringen i höstbudgeten gör med framför allt de generella statsbidragen. En reell höjning där skulle kunna förbättra läget. Men att det blir tufft för kommunsektorn råder det ingen tvekan om.

Vilken roll spelar ökade räntekostnader i det aktuella läget?

– Med de stigande räntorna har räntekostnaderna blivit en allt tyngre faktor i den kommunala ekonomin. Enligt Kommuninvests digitala rapport ”Kommunsektorns skuldförvaltning”², som presenterades i en uppdaterad version igår, har den genomsnittliga räntan för kommunsektorn på nya affärer ökat från 0,36 procent för Q4 2021 till 3,73 procent för Q2 2023. Det är en markant förändring. Eftersom kapital- respektive räntebindningstiderna inom kommunsektorn är relativt korta, en bra bit under tre år, slår detta snabbt igenom i växande räntekostnader.

När vi pratar skuldförvaltning inom kommunsektorn resonerar vi ofta i termer av räntekänslighet. Det är en bra måttstock för avvägningen mellan risk och kostnad i skuldportföljen. I de analyserna ser vi att högre räntekostnader på sina håll kan äta upp ganska stora delar av de resultat som man under de senaste åren jobbat med.

Var i kommunsektorn finns de största utmaningarna?

Utmaningarna är såklart individuella och vi ser utmaningar på flera olika håll. En grupp som får stora effekterna är dock regionerna. De påverkas i ännu högre grad, än kommunerna gör, av ökade pensionskostnader. De är även mitt i en besvärlig omställning efter pandemin.

Några andra som vi ser har utmaningar är de allmännyttiga bostadsbolagen. De har hamnat i något av en ”perfekt storm” med ökade kostnader men svårighet att höja hyrorna i samma takt. Kommuner och bolag av alla storlekar kan ha utmaningar, men vi ser framför allt att det i mindre kommuner ganska ofta finns kommunala bostadsbolag som sliter med det höjda kostnadsläget. Se rapport: ”Allmännyttans räntekänslighet”³.

Vilka är nu de vanligaste frågorna i kunddialogen?

Många vill se över sin skuldförvaltning, skuldportfölj och räntekostnader. Det är frågor både kopplade till hur skuldportföljen ska struktureras men även frågor rörande risker och simulerade framtida räntekostnader. Vi noterar att många läst vår ”Handbok i skuldförvaltning” och ser nu över sin finanspolicy med hjälp av den nya mallen vi har på hemsidan. Vi läser många finanspolicys och kan komma med tips på fungerande upplägg.

Kopplat till budgetarbetet är det viktigt att se till att ha överblicken och det långsiktiga perspektivet. Här får vi en del frågor kopplat till antaganden och beräkningar framåt. Ett tips är att använda modellen ”Styrning i finansiell balans”, som också ligger på vår hemsida.

Vilka analyser som man än gör, på kort och lång sikt, så är det som regel en god idé att arbeta i KI Finans. För den som ännu inte kommit igång har vi utbildningar hela hösten.

Länkar:

¹ https://skr.se/ekonomirapportenmaj2023

² https://kommuninvest.se/kommunsektorns-skuldforvaltning

³ https://kommuninvest.se/wp-content/uploads/2023/06/Allmannyttan.pdf

https://kommuninvest.se/for-kunder/handbok-i-skuldforvaltning-for-kommunsektorn/

 https://kommuninvest.se/for-kunder/finanspolicy/

https://kommuninvest.se/for-kunder/styrning-av-finansiell-balans/

 https://kommuninvest.se/for-kunder/ki-finans/utbildningar/

Dela