Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Kommuninvest tar bort 3-årsgräns för rabatt på hållbara lån

Kommuninvest fortsätter att utveckla den hållbara finansieringen. Inriktningen är att de hållbara låneprodukterna ska vara så tillgängliga att de effektivt kan användas av alla kunder.

Tidigare har det funnits ett krav på att löptiden måste vara längre än 3 år för att kunden ska få tillgång till rabatten på 2 baspunkter för ett hållbart lån. Detta krav har tagits bort från och med 2023-09-04. För båda de hållbara låneprodukterna, Gröna lån och Lån för Social Hållbarhet, gäller rabatten på 2 baspunkter nu på alla lån med kapitalbindning, oavsett löptid. Det innebär att kunder som gör affärsavslut kan ta upp exempelvis ett Grönt lån även om kapitalbindningstiden är kortare än tre år.

Förändringen görs av både principiella och praktiska skäl:

  • I grunden är det angeläget att hela tiden förbättra de hållbara låneprodukterna.
  • Det ligger ett tydligt värde i att det finns goda möjligheter att låna med rabatt mot beviljade hållbara investeringsprojekt. Annars fungerar detta incitament för att satsa hållbart inte fullt ut.
  • När löptidskravet stryks blir det smidigare för både kunden och Kommuninvest.
  • Det är viktigt att löptidsvalet i all upplåning, inklusive den hållbara, styrs av kundens egna förutsättningar. Varje kund behöver i hanteringen av skuldportföljen göra en egen avvägning mellan kostnad och risk.

Förändringen sker med två begränsningar. Dels kan rabatten på 2 baspunkter endast läggas in vid omsättning och nyupplåning. Det går inte att tillföra den i existerande icke-rabatterade lån. Dels är det till att börja med inte möjligt att utnyttja rabatten inom det icke-kapitalbundna alternativet 3 mån Stibor tillsvidare. Detta av tekniska skäl.

Om du har frågor eller synpunkter – hör då gärna av dig till kundgruppen!

Kontakta kundgruppen