Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Årets Axelpris går till Annika Wallenskog och Claes Hultgren

Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, och Claes Hultgren, kommunchef i Filipstads kommun, tilldelas 2020 års Axelpris.

De två pristagarna får utmärkelsen, inklusive en prissumma på 25 000 kr var, vid en ceremoni som startar kl 17.15 i eftermiddag. Ceremonin sänds på YouTube och kan ses här.

Bakom Axelpriset står kreditinstitutet Kommuninvest och konsultföretaget Public Partner. Kommuninvest, som ägs av 292 kommuner och regioner, är kommunsektorns största långivare. Public Partner är verksamt inom främst offentlig sektor och har ett aktivt samhällsengagemang.

Priset har döpts efter Axel Oxenstierna, som på 1600-talet lade grunderna till den moderna offentliga förvaltningen. Det bärande syftet är att lyfta fram den offentliga verksamhetens vikt för tilliten till samhällskontraktet och de grundläggande demokratiska värden som det bygger på.

Wallenskog har, enligt motiveringen, ”bidragit till att förtroendevalda och tjänstepersoner i kommuner och regioner fått tillgång till ett omfattande faktaunderlag och analyser som belyser kommunsektorns olika verksamhetsområden på ett lättillgängligt och objektivt sätt”. Med sin pedagogiska förmåga har hon gjort ”komplexa utvecklingsmönster begripliga för en vidare krets mottagare som inte själva besitter expertkunskaper”.

Hultgren uppmärksammas, enligt motiveringen, för att ”under ett yrkesliv ha tjänat en kommun som upplevt stora förändringar i sina strukturella förutsättningar. Claes har trots en många gånger tung arbetssituation, både som ekonomichef och senare kommunchef, stått upp för kommunens ansvar och självstyrelse”. Han ”’håller i och håller ut’, för kommunen och för dess viktiga roll i samhället – dessutom med ett gott humör och en god portion humor”.

– Annika och Claes har med sitt kunnande och engagemang gjort viktiga insatser för att kontinuerligt driva utvecklingen i kommunsektorn framåt. Tack vare en kombination av skarp analys och resultatinriktad pragmatism, som de båda så tydligt står för, har de under lång tid fungerat som både gedigna stöttepelare och positiva inspiratörer, säger Göran Färm, ordförande för Kommuninvest ekonomisk förening.

– Våra två pristagare personifierar de värden som den offentliga verksamheten bygger på, med vår representativa demokrati och den lokala självstyrelsen som två grundbultar. Annika har starkt medverkat till att öka kunskaper och insikter om de viktiga ekonomiska förutsättningarna för sektorn och därmed underlättat ett långsiktigt hållbart beslutsfattande i kommuner och regioner. Claes representerar de bästa sidorna i en kommunchefstradition och har med sin kompetens och sin integritet under decennier byggt förtroende och tillit i de viktiga relationerna såväl mellan förtroendevalda och anställda som mellan kommunen och medborgarna, säger Roger Johansson, ordförande för Public Partner AB.

 

För mer information

David Ljung
Kommunikationschef
tel: 073-068 45 45
e-mail: david.ljung@kommuninvest.se

Krister Högne
VD Public Partner AB
tel: 073-020 84 32
e-mail: krister@publicpartner.se