Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Från 2 maj: Användaravtal krävs för digitalt affärsavslut

Som ett steg i utvecklingen av den digitala låneprocessen kommer det från 2 maj 2022 inte längre vara möjligt att göra digitalt affärsavslut utan att ha undertecknat användaravtalet. För de kunder som ännu inte färdigställt ett avtal är det fortsatt möjligt att göra det.   

Den digitala låneprocessen i KI Finans har steg för steg byggts upp över de senaste åren. Det går nu att låna hos Kommuninvest på helt digital väg. Fördelarna med denna utveckling är stora. Digitaliseringen gör det enkelt och effektivt för kunderna att låna – med mer flexibilitet, mindre administration och ökad transparens. Digitaliseringen skapar också möjligheter för Kommuninvest att pressa priserna. Ju mer av lånehanteringen som sker digitalt, desto lägre blir de kostnader som genom räntan tas ut från kund.

I höstas introducerades en ny app, KI Finans Beslut & Behörigheter, som ska ha två funktioner. Den första av dessa, Behörigheter, finns sedan några månader tillbaka fullt tillgänglig för samtliga kunder. Funktionen innebär att man som kund fastställer vilka personer i den egna organisationen som ska vara behöriga att göra affärsavslut – och därmed ha möjlighet att genomföra affärsavsluten digitalt.

Kommuninvest har tidigare meddelat att det när denna behörighetsfunktion kommit på plats kommer att krävas ett signerat användaravtal för att kunna göra digitalt affärsavslut i KI Finans. Anledningen är att användaravtalet klargör vad som gäller mellan Kommuninvest och kund. Det ger den tydlighet och stabilitet som behövs i situationen. I praktiken innebär avtalsförhållandet även att Kommuninvest kan dra ner på administration och kostnader – och därmed ytterligare pressa priserna.

I nuläget har omkring 97 procent av kunderna undertecknat sina användaravtal. Nya avtal fortsätter också kontinuerligt att tillkomma. Sedan användaravtalet introducerades våren 2020 har det pågått en konstruktiv och bra dialog som nu alltså kommit mycket långt.

Mot denna bakgrund kommer kravet nu att genomföras. Från 2 maj 2022 kommer det inte längre att gå att göra digitalt affärsavslut utan att ha ett signerat användaravtal. De kunder som inte har ett gällande användaravtal hänvisas från det datumet till manuell hantering av affärsavslut.

För de kunder som ännu inte undertecknat ett användaravtal, men som önskar göra det, kommer möjligheten fortsatt att vara öppen. Det kommer att gå att signera användaravtal även efter 2 maj. Det behövs alltså ett användaravtal för varje juridisk person som ska göra digitalt affärsavslut. 

Hör gärna av dig till din finansrådgivare eller KI Finans kundservice om du har frågor eller synpunkter kring detta.

Kontaktuppgifter till kundgruppen

Frågor och svar om användaravtalet