Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Lån för Social Hållbarhet: Innovativ satsning i Norrköping har gett positivt lyft för stadsdelen Klockaretorpet

Norrköpings kommun och bostadsbolaget Hyresbostäder i Norrköping AB har i en innovativ samverkanssatsning sett till att skapa liv och rörelse samt öka tryggheten i stadsdelen Klockaretorpet. Satsningen har bidragit till att stadsdelen strukits från polisens lista över utsatta områden. För satsningen har kommunen nu beviljats ett Lån för Social Hållbarhet.

Under åren 2013-2016 uppvisade stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping en påtagligt negativ trend. Inte minst skedde det en tillbakagång i centrumområdet – där lokaler blev tomma, folklivet minskade, säkerheten försämrades och otryggheten ökade.

För att vända utvecklingen initierade Norrköpings kommun och Hyresbostäder en bred och nytänkande samverkanssatsning. Fokus låg på att genom en rad investeringar och sociala insatser se till att skapa trygghet, liv och rörelse i stadsdelen. Till alla de aktörer som involverades i satsningen hörde Hyresgästföreningen, RF-SISU Östergötland, Norrköpings Idrottsförbund, polisen och Svenska Kyrkan.

I vakanta lokaler i centrumområdet etablerades fyra verksamhetshus: Idrottens Hus, där idrottsföreningar har tillgång till möteslokaler och kök, Kunskapens Hus, en aktivitetsbaserad lokal med inriktning på lärande och möten, Föreningarnas Hus, med bland annat kontor och förråd samt Fritidsbanken för kostnadsfri utlåning av fritidsutrustning. Syftet med detta helhetsgrepp var att inspirera till nyfikenhet och aktivitet samt skapa en tillströmning av människor. Därtill flyttades kommunens Kultur- och fritidskontor till denna centrummiljö för att skapa ytterligare en positiv puls.

Klockaretorpet var också ett av de första områden i Sverige där en ny brottsförebyggande arbetsmetod, Effektiv samordning för trygghet (EST) prövades. EST är en samverkansmetod som främst engagerar kommunen, bostadsbolaget och polisen för att på ett strukturerat sätt samordna det brottsförebyggande arbetet.

Satsningen har hittills gett goda resultat. Brottsligheten har minskat, trygghetsindex har stigit, kundnöjdheten hos Hyresbostäder har höjts och antalet föreningar och föreningsaktiva barn har ökat. Det som tidigare bedömdes vara ett ”idrottssvagt område” är inte längre det. Ett kvitto på att utvecklingen vänt kom 2021 när stadsdelen ströks från polisens lista över utsatta områden. Inriktningen framåt är att vidmakthålla och/eller förstärka de goda resultaten. Problematiken i centrum har inte helt försvunnit. Det finns behov av fortsatt arbete för att upprätthålla och förbättra situationen.

Norrköpings kommun och Hyresbostäder har för finansieringen av Klockaretorpets centrum beviljats ett Lån för Social Hållbarhet på 103 miljoner kronor. Kommuninvests Kommitté för Social Hållbarhet, som prövar dessa låneansökningar, sade ja vid sitt senaste sammanträde.

– Roligt att Norrköpings kommunkoncern beviljats Lån för Social Hållbarhet. Extra roligt att lånet avser stadsdelen Klockaretorpet kopplat till nytänkandet och samverkanssatsningen från kommunen och Hyresbostäder. Dessutom bra med billigare och ekonomiskt hållbar finansiering samt en kvalitetsstämpel från extern part för vårt arbete, säger Göran Lindgren, finansdirektör Norrköpings kommun.

– Återigen blir det uppenbart att det bara är tillsammans som vi kan vända en negativ utveckling i utsatta stadsdelar. Att vi nu beviljats Lån för Social Hållbarhet från Kommuninvest blir ju ett kvitto på det goda jobb vi tillsammans gjort i stadsdelen Klockaretorpet, säger Tomas Lindquist, stadsdelsutvecklare Hyresbostäder.

– Norrköpings kommun och Hyresbostäder har med detta kraftfulla helhetsgrepp visat att det verkligen går att vända en negativ trend. De sociala effekterna av satsningen, som systematiskt följts upp, är så långt mycket goda. Det ska bli spännande att se hur arbetet i stadsdelen, där det dessutom finns en del nya idéer, kommer att utvecklas framöver, säger Hanna Leife, hållbarhetsstrateg på Kommuninvest och Kommitténs sekreterare.

För ytterligare information

Hyresbostäder och Norrköpings kommun

Tomas Lindquist
Stadsdelsutvecklare
Tel: 0730-202292
E-post: tomas.lindquist@hyresbostader.se

Göran Lindgren
Finansdirektör
Tel: 0730-201817
E-post: goran.lindgren@norrkoping.se

Kommuninvest

Hanna Leife
Hållbarhetsstrateg
Tel: 073-054 14 24
E-post: hanna.leife@kommuninvest.se

Björn Bergstrand
Hållbarhetschef
Tel: 070-886 94 76
E-post: bjorn.bergstrand@kommuninvest.se

David Ljung
Kommunikationschef
Tel: 073-068 45 45
E-post: david.ljung@kommuninvest.se