Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Riskskatten: Bra att kompensationen är på plats – men regeringen ska också leverera ett undantag

Under juli har regeringen betalat ut det stöd som kompenserar kommunsektorn för införandet av riskskatten. Ulf Bengtsson, direktör och föreningsstyrelsens sekreterare på Kommuninvest, konstaterar att det är bra att kompensationen kommit på plats. Men han betonar samtidigt att regeringen nu även behöver leverera det undantag för kommunal samverkan genom Kommuninvest som riksdagen har begärt.

Riksdagen röstade i slutet av juni igenom vårändringsbudgeten för 2022. Där finns det anslag på 300 miljoner kronor, ”Tillfälligt stöd för ökade kostnader för finansiering”, som regeringen lanserade i april och som syftar till att kompensera kommunsektorn för riskskatten.

Det nya stödet ligger i linje med ett tillkännagivande som riksdagen gjorde när beslutet om riskskatten fattades i december 2021. Riksdagen, inklusive regeringspartiet, uppmanade då regeringen att snarast lägga fram ett förslag om att kompensera kommunsektorn för den ekonomiska belastning som beskattningen av kommunal samverkan genom Kommuninvest för med sig.

Har kommuner och regioner fått pengarna?

– Ja. Vi kan konstatera att regeringen mycket snabbt såg till att genomföra utbetalningen. Man gav Skatteverket i uppdrag att under juli, tillsammans med andra överföringar till kommuner och regioner, betala ut hela summan. 70 procent gick till kommunerna och 30 procent till regionerna. Därefter gjordes fördelningen efter folkmängd. Samtliga kommuner och regioner – alltså även de som inte är medlemmar i Kommuninvest – fick pengar på enhetliga villkor.

Det är naturligtvis mycket välkommet att detta nu kommit på plats. Detta är ett viktigt steg på vägen, säger Ulf.

Vad har regeringen kvar att göra?

– Regeringen har inte levererat på den andra delen av det tillkännagivande om riskskatten och kommunsektorn som riksdagen gjorde i december. Riksdagen uppmanade då regeringen att senast 1 oktober 2022 återkomma med ett förslag som innebär att kommunal samverkan genom Kommuninvest inte längre omfattas av skatten från 1 januari 2023.

Vi har fortsatt våra samtal med regeringen. Där har vi inte uppfattat någon annan grundsyn än att tillkännagivandet ska följas i sin helhet. Vi har även fört en dialog med EU-kommissionen över de senaste månaderna. Allt talar för att ett undantag är möjligt att realisera. Med aktivt och konstruktivt arbete ska det gå att hitta en väg framåt. Vi utgår fortfarande från att regeringen i närtid färdigställer och presenterar ett fungerande förslag.

Beskattningen av en kommunal samverkan som Kommuninvest är – som riksdagen också konstaterar – helt orimlig. Det är nu hög tid att regeringen ser till att denna brist rättas till, säger Ulf.