Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Positiv dynamik i det gröna låneprogrammet

Kommuninvests gröna låneprogram fortsätter att växa. I tisdags passerades ännu en milstolpe: 600 beviljade gröna projekt. Patrik Stenman, finansrådgivare på Kommuninvest, ser gärna att tillväxttakten blir ännu högre: ”Det handlar både om att driva på den gröna omställningen och om att stärka Kommuninvests position i marknaden”.

Hur har de Gröna lånen utvecklats så långt under våren?

– Den positiva trenden har hållit i sig. I början av februari passerade vi milstolpen 100 miljarder kronor i beviljade gröna lån. I tisdags, vid det senaste miljökommittémötet, passerade vi en annan milstolpe: 600 beviljade gröna projekt.

Hur viktigt är det att det gröna programmet fortsätter växa?

– Mycket viktigt. I grunden handlar det naturligtvis om att driva på den gröna omställningen. Om man ser till den senaste stora klimatrapporten, och andra analyser vid sidan av den, så talar allt för att tempot måste öka. Där hoppas vi att de Gröna lånen kan fortsätta att vara ett viktigt verktyg för kommunsektorn.

Sedan har det på senare tid blivit allt tydligare i kapitalmarknaden att emittenter med stora portföljer av hållbara projekt har betydande fördelar. Särskilt de gröna obligationerna är väldigt efterfrågade. Kommuninvests båda gröna EUR-emissioner under våren, som mötte stort intresse bland investerarna, är tydliga exempel. Det hållbara är en bra affär – och för vår del när det gäller att pressa priserna på våra lån till kund. Därför finns det all anledning att hela tiden utveckla och stärka hållbarhetsprofilen.

Ibland kan det vara lite snårigt att som kund orientera sig bland kriterierna för Gröna lån. Vad gör ni åt saken?

– Vi försöker hela tiden tydliggöra och förklara. Om man har frågetecken ska man inte tveka att höra av sig. Vi tar gärna den dialogen!

För att försöka göra det ännu tydligare har vi uppdaterat de exempelansökningar för Gröna lån som finns tillgängliga på vår hemsida. Dessa täcker nu in Gröna byggnader, Vindkraftverk, Avloppshantering och Dricksvattenproduktion. Detta är områden där vi får en hel del frågor. Att gå igenom dessa exempel, innan man själv sätter igång med sin ansökan, kan ofta vara mycket nyttigt. De ger förhoppningsvis en bra bild av vilken typ av information som vi är ute efter.

Ibland kan det, när man ska omsätta eller ta upp ett nytt lån hos Kommuninvest, vara svårt att ha koll på vilka beviljade gröna projekt som finns tillgängliga att låna mot. Hur arbetar ni där?

– Vi är medvetna om problemet. Till att börja med vill jag säga att det naturligtvis går utmärkt att bara kontakta oss. Då gör vi en genomgång av läget.

Vi kommer också att arbeta mycket aktivt med denna fråga över de kommande månaderna. Inriktningen är att det ska bli lättare att få koll på och låna mot sina beviljade gröna projekt. Vi återkommer inom kort kring detta!