Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Många vässar sin likviditetsplanering

Likviditetsplaneringen har de senaste två åren kommit alltmer i fokus i den kommunala ekonomin. Med snabbt stigande räntor har det blivit ännu viktigare att effektivisera sina flöden och att inte bli sittande med oönskad överlikviditet. Theresia Ferm, finansrådgivare på Kommuninvest, konstaterar att likviditetsplaneringen nu vässas på många håll.

Det pratas alltmer likviditet och likviditetsplanering inom kommunsektorn. Hur märks det hos Kommuninvest?

– Vi har på flera sätt märkt av det ökade intresset.

Inom vårt nya koncept för KI Finans-utbildningarna har vi under året genomfört fyra utbildningsrundor med fokus på vårt digitala verktyg Likviditet & Investeringar. Vi har haft ett stort antal deltagare – en bra bit över förväntan. Återkopplingarna efter utbildningstillfällena har varit många. Det har, bland kunderna, varit en tydlig prioritering att på olika vis vässa den egna likviditetsplaneringen.

Vi ser också, på samma tema, att fler och fler kunder tar steget in i Likviditet & Investeringar. Särskilt för kunder som kommer från Excel, eller annan relativt grundläggande hantering, kan detta bli ett ordentligt lyft.

Vi har på sistone noterat att det finns ett antal kunder som påbörjat med inte fullföljt set up-fasen i Likviditet & Investeringar. Där hoppas vi att vi framöver kan ge ett ännu mer aktivt stöd. För den som fastnar i något steg är det bara att höra av sig till oss! Vi hjälper gärna till!

På utlåningssidan, i vår rådgivning kring lån och skuldportföljer, har likviditetsaspekten successivt blivit mer framträdande. Många är mycket noggranna i att inte i något skede bli sittande med en oönskad överlikviditet.

Vad är poängen med Likviditet & Investeringar? Vad vinner man, mer konkret, på att använda verktyget?

– Mervärdet beror naturligtvis till viss del på hur man arbetar sedan tidigare. Men vår erfarenhet är att alla typer av kunder – från de största till de minsta kommunerna/regionerna – kan ha stor nytta av Likviditet & Investeringar.

Funktionaliteten är enkel och kan i hög grad automatiseras. Man kan skapa och utvärdera korta, medellånga och långsiktiga likviditetsprognoser. Man lägger in uppgifter om banksaldon samt prognostiserade och faktiska kassaflöden. Det går att aktivera automatisk överföring av dagliga saldon från Swedbank- och Nordea-konton. Finansiella flöden från KI Finans Skuld importeras automatiskt. Man kan importera kund- och leverantörsreskontra via fil från sitt ekonomisystem. Med alla flöden på plats konsoliderar verktyget automatiskt informationen.

Sammantaget får man ett effektivt helhetsgrepp och utmärkta möjligheter att koordinera den egna organisationen i likviditetsplaneringen.

På KI Finans-utbildningarna har ni haft ”gästspel” som blivit mycket uppskattade. Hur har det fungerat?

– Ja, precis. Vi har vid olika tillfällen haft förmånen att ha med oss två av våra kunder: Caroline Karlsson från Oskarshamns kommun och Hans Kenttä från Haparanda kommun. Båda är mycket skickliga inom likviditetsplanering.

Caroline och Hans har, på ett praktiskt och konkret sätt, visat hur de använder Likviditet & Investeringar i sina respektive verksamheter. Detta har blivit ett värdefullt inslag på utbildningarna. Det har blivit tydligt hur verktyg och teori kan omsättas i praktiskt arbete. Deras genomgångar finns inspelade (se nedan). Vi är verkligen tacksamma för deras insatser!

 

Material:

Inspelning: KI Finans-utbildning i likviditetsplanering – med kundperspektiv Caroline Karlsson

Inspelning: Del av KI Finans-utbildning i likviditetsplanering – kundperspektiv Hans Kenttä

5 frågor för en bättre likviditetsplanering

KI Finans

Dela