Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Ny rapport om kommunernas kapacitet att bygga samhället visar på betydelsen av samverkan mellan politik och förvaltning

Kommuninvest publicerar idag rapporten ”Kapacitet att bygga samhället – om kommuners kapacitet att delta i och påverka samhällsbyggandet med lokalpolitiska förtecken”. Rapporten visar att förutsättningarna för mellankommunal samverkan har strikt geografiska dimensioner, samt att tillgången till infrastruktur har betydelse för kommunens kapacitet att erbjuda service. Rapporten visar även på betydelsen av styrning kopplat till kommunernas förmåga att hantera förändring.

Forskarnas övergripande syfte med studien har varit att fördjupa förståelsen för begreppet kommunal kapacitet och dess olika aspekter och att skapa en nyanserad och strukturerad bild av kommunernas förmåga att delta i och påverka samhällsbyggandet med lokalpolitiska förtecken.

– Vår rapport lyfter värdet av ett förtroendefullt samarbete mellan politik och förvaltning, vilket enligt studien förefaller vara lättare att åstadkomma i en liten kommunorganisation. Rapporten betonar även betydelsen av koncernstyrning för att kunna hantera storskalig förändring i större organisationer och vikten av att kombinera politisk stabilitet med nytänkande, säger Mikael Hellström, författare till rapporten.

Rapporten pekar på fördelar och utmaningar med såväl den lilla som den stora kommunorganisationen och visar på betydelsen av att kommuner klarar av att både planera för långsiktiga förändringar samtidigt som de har kapacitet att hantera oväntade händelser. Analysen visar också att det bör gå att stärka den organisatoriska kapaciteten i den svenska kommunsektorn genom kunskapsutveckling och lärande. Kommunens rumsliga förutsättningar är också av betydelse.

– Det är välkänt att befolkningens storlek, sammansättning och geografiska fördelning påverkar svenska kommuner. Vår studie betonar att ortsstruktur och bosättningsmönster är betydelsefulla oavsett kommuntyp. Många kommuner har en polycentrisk bebyggelsestruktur med flera byar och tätorter som speglar historiska gränser. Detta påverkar möjligheterna till både reell och upplevd rumslig rättvisa. Här blir det uppenbart att en förändring av administrativa gränser, genom kommunsammanslagningar, inte skulle lösa utan snarare förstärka detta problem, säger Josefina Syssner, författare till rapporten.

Från intervjuerna som är gjorda inom ramen för rapporten framkommer det att strävan efter koncernstyrning, ledarskap och tydlighet är extra viktigt för att lyckas i sitt arbete med samhällsbyggandet.

– Ja, hur kommuners organisatoriska kapacitet organiseras och leds är viktig för en hållbar utveckling på sikt, och än mer centralt framstår samspelet mellan den kommunala organisationen och de resurser som finns i det lokalsamhälle som organisationen är en del av. Risken för uppförsbacke är stor, om det inte finns en grundad förståelse för den situation och nätverk av resurser och intressenter som den komunala organisationen är en del av, menar Ulf Ramberg, författare till rapporten.

Rapporten är baserad på intervjuer och material från sex kommuner. Resultatet belyser betydelsen av såväl kapacitet att planera för långsiktiga förändringar som kapacitet att hantera oväntade händelser.

Rapporten är skriven av Josefina Syssner, professor i kulturgeografi och verksam vid Centrum för kommunstrategiska studier, Linköpings universitet samt Mikael Hellström, adjunkt och Ulf Ramberg, docent, båda verksamma vid Företagsekonomiska institutionen och KEFU vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet. De har fått finansiellt forskningsstöd av Kommuninvest för att skriva rapporten.

 

För mer information:

Mattias Bokenholm, Senior Analytiker, tel: 070-223 11 42
e-post: mattias.bokenblom@kommuninvest.se

Victoria Preger, Kommunikationschef, tel: 070-266 87 26
e-post: victoria.preger@kommuninvest.se

Dela