Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Digitalt Finansforum låter kommuner och regioner kraftsamla

Nästa vecka drar Kommuninvests nya digitala koncept Finansforum igång. Under åtta veckor arrangeras åtta webbinarier och fyra workshops. Björn Söderlundh, utlåningschef på Kommuninvest, guidar oss igenom konceptet och dess innehåll samt bjuder på sina egna guldkorn.

Finansseminarierna, den årliga seminarieturnén på hösten, har fått en ny och större kostym. Berätta mer!

– Det stämmer. Våra finansseminarium brukar anordnas på ett antal orter runt om i Sverige varje höst. Vid dessa tillfällen har vi djupdykt i aktuella frågorna inom den kommunala ekonomin. Nu har vi spetsat till konceptet med ytterligare tillfällen, fler experter som bjuder på sin klokskap och gjort tillfällena tillgängliga för alla över hela landet genom det digitala formatet.

Varför gör ni detta nu?

– Det uppenbara svaret är förstås covid-19. Kommunsektorn står inför tuffare tider. De hade redan innan pandemin utmaningar med en demografisk utveckling som ökade trycket på välfärden. Nu gäller det att kraftsamla. Om vi lyckas nyttja krisens förändringstryck kan vi vända detta till något positivt för den långsiktiga bärkraften.

Ni blandar webbinarium med workshop-tillfällen inom en rad olika ämnen som hållbarhet, digitalisering och finansmarknad.

– Vi rör oss inom de ämnesområden som är högaktuella i våra kunder och medlemmars vardag. I webbinarierna har vi lyckats samla kunniga paneler som kan bjuda på skarp analys inom de mest aktuella frågorna för sektorn. Workshop-tillfällena låter oss samla en mindre grupp som tillsammans med experter får vända och vrida på frågeställningar där resultatet förhoppningsvis blir en åtgärdslista.

Förutom att du deltar i ett webbinarium och en workshop ska du lyssna in på en del programpunkter. Vilket pass ser du fram emot mest?

– Hmm … Det var en svår fråga faktiskt, för det är svårt att välja. Det är väl det som är så bra – att jag inte behöver välja. Våren har visat oss fördelarna med digitala möten. De är tillgängliga för alla, oftast kostnadsfria och bjuder på enorma mängder kunskap på kort tid.

Något guldkorn måste du väl ändå vilja tipsa om.

– Jag är imponerad av hur ambitiöst kommunsektorn har tagit sig an hållbarhetsarbetet. Om jag ska tipsa om något så är det webbinarierna om hållbarhet. I år pratar vi om både gröna och sociala investeringar. På flera håll i Europa och världen är de sociala investeringarna på stark frammarsch. Det sociala är på väg att vid sidan av det gröna etablera sig som ett givet hållbarhetsspår. Det här blir en spännande omvärldsbevakning för alla som arbetar med finansfrågor i kommunsektorn.

Om Finansforum