Rättsligt meddelande: Integritet och personuppgifter. Den här informationen är viktig, så läs noga igenom innan du fortsätter. Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du vissa villkor.

Remiss: Förslag till nya kriterier för Gröna lån

Kommuninvest avser genomföra en uppdatering av sitt ramverk för gröna obligationer¹. Kriterier för Gröna lån, vilka förmedlas till kommunala aktörer för att finansiera miljö- och klimatinriktade investeringsprojekt, utgör en bärande del av Ramverket.

Under det senaste året har ett förslag till nya kriterier för Gröna lån arbetats fram av Kommuninvests Miljökommitté² för grön finansiering. Kommittén består av miljö- och klimatspecialister som verkar inom kommunsektorn.

Förslaget handlar om att i ett första steg, på basis av ett principbeslut från 2022 av Kommuninvest och Kommittén, inleda en successiv/partiell taxonomianpassning av Ramverket. Uppdateringen ska ske i en takt och omfattning som beaktar kommun-sektorns uppdrag och förutsättningar. Syftet är att utveckla gröna finansieringskriterier som lämpar sig för användning i svensk kommunal och regional kontext.

Inriktningen för Kommittén har i detta förslag varit att alla projektkategorier inom Ramverket för vilka det bedömts vara möjligt och rimligt ska leva upp till taxonomikriterierna för väsentligt bidrag till minst ett av EU:s sex miljömål.

Kommitténs arbete med förslaget har också handlat om att i övrigt anpassa kriterierna för Gröna lån till krav som kan anses vara rimliga för att främja omställningen till ett hållbart samhälle.

Förslaget till nya kriterier för Gröna lån skickas nu på remiss. Syftet med remissen är att inhämta synpunkter på om de föreslagna kriterierna, både i detalj och som helhet, är lämpliga utifrån förutsättningarna för kommunala verksamheter.

Remissen skickas till Kommuninvests kunder (de direkta låntagarna) och medlemmar (kommuner och regioner) samt till organisationer som bedömts vara särskilt relevanta i sammanhanget. Även andra är välkomna att svara på remissen.

Remissmaterialet:

  • Ett missiv som beskriver bakgrunden och hur man svarar på remissen
  • Förslaget till nya kriterier för Gröna lån
  • Ett särskilt svarsformulär som frivilligt kan användas av den som så önskar

Remissmaterialet finns även Kommuninvests hemsida³.

Välkomna med era synpunkter!

¹ https://kommuninvest.se/wp-content/uploads/2021/06/Kommuninvest-Ramverk-Grona-Obligationer
² https://kommuninvest.se/for-kunder/vara-produkter/kommuninvests-miljokommitte/
³ https://kommuninvest.se/remiss-forslag-till-nya-kriterier-for-grona-lan/

Dela