Svenskt obligationsprogram
Svenskt obligationsprogram är ett medelfristigt benchmarkprogram i SEK för löptider över 1 år, vanligen mellan 1 och 10 år, som har gett den svenska räntemarknaden ett nytt tillgångsslag – likvida kommunobligationer – som ett attraktivt komplement till statspapper och bostadsobligationer. Ambitionen är att obligationsprogrammet ska vara störst av Kommuninvests upplåningsprogram.
Emissionsförfarande
Kommuninvest har som övergripande mål att varje ny utestående obligation ska uppnå benchmarkstorlek om SEK 3 mdr så fort som möjligt. Prissättning avgörs med utgångspunkt från marknadsförutsättningar, planerat emissionsbelopp, löptid och andra villkor. Återförsäljarna erbjuds i normalfallet en jämnt fördelad andel av total planerad volym. Investerare lägger i sin tur bud via återförsäljarna. De efterföljande skuldförbindelser som ges ut under obligationslånets löptid ges ut genom så kallade ”on tap”-emissioner. Villkoren, förutom den yield/avkastning som ges, blir identiska med de skuldförbindelser som utgivits vid det första emissionstillfället.
Marknadsåtagande: Kommuninvest verkar för att upprätthålla god likviditet
Kommuninvest erbjuder återköp av utgivna obligationer. Återköpspriset – som varierar beroende på obligationens löptid, marknadsförhållanden samt Kommuninvest likviditetssituation – kommuniceras dagligen till återförsäljare.
Så kallade market maker-avtal har etablerats med de sex största affärsbankerna i Sverige.
Market makers tillhandahålls generösa repofaciliteter.
När återstående tid till förfall närmar sig 1 år erbjuds byten.
Sedan 15 april 2013 klassificeras Kommuninvests emitterade obligationer av Riksbanken som likviditetsklass 2.
Euroclear Sweden ansvarar för clearing i Svenskt obligationsprogram.
Obligationerna är godkända som säkerheter (IM) i LCH (London Clearing House Ltd).